(FOTO) MLADI GORAŽDA MURALOM MIRA PORUČILI KOJIM PUTEM ŽELE DA IDU!

Hits: 143

Tokom jula i avgusta organizovali smo dva modula mirovnog treninga za mlade iz Rudog, Novog Goražda, Goražda, Ustikoline i Prače, rekla Sarajlić

Nema puta ka miru, mir je put, poruka je ispisana na objektu Đačkog doma u Goraždu, kojeg, zahvaljujući mladima i Udruženju žena SEKA, sada krasi “Mural mira”.

Prema riječima Amine Sarajlić, stručne saradnice za rad sa djecom i mladima UŽ SEKA, radi se o jednoj od šest mirovnih akcija i inicijativa, koje se realiziraju u okviru projekta „The Collective of Chosen Generations“ koji se provodi uz podršku BHRI programa (The Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

– Tokom jula i avgusta organizovali smo dva modula mirovnog treninga za mlade iz Rudog, Novog Goražda, Goražda, Ustikoline i Prače. U sklopu tog treninga oni su osmislili mirovne akcije i inicijative u njihovim lokalnim zajednicama koje žele da sprovedu kako bi promovisali izgradnju mira na ovim prostorima. Početkom oktobra imali smo projekciju dokumentarnih filmova sa ovom tematikom, a danas promovišemo “Mural mira”. Ovaj mural je poseban po mnogo čemu, prvenstveno što su u njegovom nastanku, od ideje do realizacije, učestvovali mladi. Ovo je njihova poruka nama koji je to put kojim oni žele da idu – ističe Sarajlić.

Mural sa siluetama tri različite rase, čiji obrisi na površini vode izgledaju potpuno jednako, nastao je zahvaljujući angažmanu mladih i likovne umjetnice Irme Smajilhodžić.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.