Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
(FOTO) MLADI GORAŽDA MURALOM MIRA PORUČILI KOJIM PUTEM ŽELE DA IDU! – Goražde na jednom mjestu.

(FOTO) MLADI GORAŽDA MURALOM MIRA PORUČILI KOJIM PUTEM ŽELE DA IDU!

Tokom jula i avgusta organizovali smo dva modula mirovnog treninga za mlade iz Rudog, Novog Goražda, Goražda, Ustikoline i Prače, rekla Sarajlić

Nema puta ka miru, mir je put, poruka je ispisana na objektu Đačkog doma u Goraždu, kojeg, zahvaljujući mladima i Udruženju žena SEKA, sada krasi “Mural mira”.

Prema riječima Amine Sarajlić, stručne saradnice za rad sa djecom i mladima UŽ SEKA, radi se o jednoj od šest mirovnih akcija i inicijativa, koje se realiziraju u okviru projekta „The Collective of Chosen Generations“ koji se provodi uz podršku BHRI programa (The Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

– Tokom jula i avgusta organizovali smo dva modula mirovnog treninga za mlade iz Rudog, Novog Goražda, Goražda, Ustikoline i Prače. U sklopu tog treninga oni su osmislili mirovne akcije i inicijative u njihovim lokalnim zajednicama koje žele da sprovedu kako bi promovisali izgradnju mira na ovim prostorima. Početkom oktobra imali smo projekciju dokumentarnih filmova sa ovom tematikom, a danas promovišemo “Mural mira”. Ovaj mural je poseban po mnogo čemu, prvenstveno što su u njegovom nastanku, od ideje do realizacije, učestvovali mladi. Ovo je njihova poruka nama koji je to put kojim oni žele da idu – ističe Sarajlić.

Mural sa siluetama tri različite rase, čiji obrisi na površini vode izgledaju potpuno jednako, nastao je zahvaljujući angažmanu mladih i likovne umjetnice Irme Smajilhodžić.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: