Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
FOTO/ MLADI GORAŽDANI I OVE GODINE PREDSTAVLJAJU BIH NA ”RAMAZANSKIM NOĆIMA” U ANKARI, ADAPAZARU I ISTANBULU – Goražde na jednom mjestu.

FOTO/ MLADI GORAŽDANI I OVE GODINE PREDSTAVLJAJU BIH NA ”RAMAZANSKIM NOĆIMA” U ANKARI, ADAPAZARU I ISTANBULU

Na poziv prijatelja iz Turske, tačnije iz Ankare, Adapazara i bratskih općina iz Istanbula i ove godine mladi Goraždani tj članovi hora JU Centar za kulturu Goražde i KUD Azot Vitkovići predstavljaju BiH na tradicionalnoj manifestaciji ”Ramazanske noći ” u Ankari, Adapazaru i Istanbulu. Oni su jutros rano krenuli na putovanje koje će trajati deset dana, a ispratili su ih porodica i prijatelji.

Sretan put i ugodno putovanje poželio im je i gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović koji je ovom prilikom kazao kako je ovo jedinstveno i posebno putovanje koje će im sigurno ostati u trajnom sjećanju.

-I ove godine kao i prethodnih godina Općina odnosno Grad Goražde, tačnije naši mladi predstavljaju  BiH na ”Ramazanskim noćima”. Mi smo poziv dobili od naše bratske općine Kećioren iz Ankare koji su uputili poziv i našem ambasadoru BiH u Turskoj i jasno u tom dopisu naznačili da žele samo da to bude Goražde. Naravno ovom prilikom posjetit ćemo pored Ankare i Adapazar, te naše bratske općine u Istanbulu, tako da smo sve te termine ukomponovali i dogovorili i ukupno će putovanje trajati deset dana. Od tih deset dana devet je noć i imamo 5 nastupa, u 5 općina, 3 bratske i ostale su nas dvije općine pozvale jedna u Ankari i Adapazaru. Žele da nas kao bratsku općinu predstave i kod tih drugih općina. Ovom prilikom želimo da razvijemo prijateljstva sa Novim Goraždem i Foča u F BiH kako bi i oni imali neke od partnerskih gradova u Turskoj. Ja također putujem sutra i već prekosutra imam sastanak sa načelnikom općine Kećioren gdje želimo da nastavimo projekat Trga ovdje u Goraždu. Vi znate da smo mi to već planirali i da su njihovi inžinjeri bili. Ta je tema u subotu u deset sati u uredu načelnika Općine Kećioren gosp. Mustafe Aka, a njihova je delegacija ovde već bila 20. maja  i time su pokazali da žele da implementiraju taj projekat milionske vrijednosti – kaže Ramović.

– Ovaj put ide hor CZK ide KUD Azot. Naš prvenstveni zadatak je da damo lijep Ramazanski program. Mislim da smo se lijepo pripremili. Znači biće 6 stvari, imamo 6 solista, imamo dvije lijepe cure koje lijepo govore turski, pjevat će neke pjesme na turskom. Ja znam da je to njihovim građanima drago kad vide da neko govori njihov jezik. Imat ćemo par sevdalinki uz naš folklor, mislim da će publika i gledaoci uživati u našem programu – kaže Elvir Mudželet jedan od kreatora programa:”

Među mladima koji su otputovali za Tursku je i Edin Hadžimejlić koji je dao izjavu za medije: ” Ovo mi nije prvi put da idem u Tursku. Mislim da će ovo biti jedna moje novo iskustvo. Osjećaj je neopisiv.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: