FOTO/ MORALNA KRIZA U GORAŽDU

Hits: 8979

Prije nekoliko  nedmica gostujući na FACE TV-u kod Senada Hadžifejzovića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović obećao je da će odstraniti svakog pojedinca iz stranke kojem se dokaže ”da je uradio bilo šta nepošteno”, i da neće tolerisati ljude koji rade samo za svoje interese i time nanose štetu stranci i njenom ugledu.

Ovih dana se mnogo pisali o Nudžeimu Džihaniću, aktuelnom ministru finansija BPK Goražde (SDA), koji je priznao falsifikovanje diplome sa Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu prilikom svog imenovanja na ovu poziciju. Međutim, da Džihanić nije jedini koji je ”zaslužio” izbacivanje iz stranke u BPK Goražde dokazala je inspekcija kantonalna inspekcija u Službi za zapošljavanje BPK Goražde gdje su pronađena dva radnika «na crno».

Zapisnik konstatuje da Služba za Zapošljavanje BPK Goražde nije zaključio ugovor o radu i osobe nije prijavio na obavezno osiguranje, a da je inspektoru na uvid predoučen Ugovor o povremenim i privremenim poslovima, zaključen 22. decembra 2016. godine, za obavljanje poslova čišćenja prostorija službe u trajanju od 22. decembra 2016. do 21. februara 2017. godine i Ugovor o povremenim i privremenim poslovima voditelja kluba za traženje posla u Službi za zapošljavanje BPK Goražde, zaključen na period od 4. januara 2017. do 28. februara 2017. godine.

“Rad na crno”

U zapisniku se također stiče da se uvidom u član 11. Pravilnika o radu Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Ugovor o privremenim i povremenim poslovima može zaključiti radi obavljanja neodgodivih poslova koji su neophodni za nesmetan rad Službe. Zapisnik navodi i primjedbu poslodavca da se u konkretnom slučaju radi o neodložnim poslovima, za koje postoji aktuelan konkurs, a započeta konkursna procedura za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta je obustavljena zaključkom Kantonalne vlade, na osnovu kojeg je Upravni odbor Službe za zapošljavanje 17. januara obustavio konkursnu proceduru te su bili prinuđeni angažovati osobe na pomenutim poslovima.

Direktor Kantonalne inspekcije Midhat Hadžiomerović potvrdio je da je inspekcija ustanovila da je počinjen prekršaj te da će postupiti u skladu sa zakonskim propisima. Hadžiomerović, na pitanje da li se ovaj slučaj tretira kao rad «na crno« odgovara da je ”sve što nema adekvatnog ugovora, rad na crno”.

Direktorica Hodo nije željela komentarisati cijeli slučaj već zamjera internet portalima koji su prenijeli cijeli slučaj da plasiraju neistinite informacije i nanose direkntu štetu dignitetu institucije. Direktorica Hodo, preko premijera BPK Goražde Emira Okovića (SDA) insistira da opet pokrene proceduru novog upošljavanje u ovoj Službi koju je svojom odlukom broj: 01/12-05-11-2/17 od 17.01.2017. godine poništio Upravni odbor ove ustanove.

Ministrica Janković neće u penziju

SDA i dalje insistira da na čelu Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde ostane Radmila Janković. Da apsurd bude još veći ministrica Radović je već polovinom prošle godine ispunila uslov za penzionisanje, međutim premijer Oković nema namjeru da traži ostavku od ministrice Janković.

Afera ”Platina” i ostale afere ostaju neistražene i daleko od procesuiranja. Međutim i prošla godina je obilježena skandaloznim odlukama ministarstva na čijem je čelu ministrica Janković.

Najsvježija je afera oko Nogometnog saveza BPK Goražde. Naime, ministrica Janković je donijela rješenje i verifikovala nelegalnu i nezakonitu skupštinu NS BPK Goražde, čime se stavila na stranu kriminala i korupcije, pa bi moralno bilo da bar iz tih razloga Izetbegović ispuni svoje obećanje o odstranjivanju nemoralnih članova stranke i vlada koje su pod kontrolom SDA.

Izborna sjednica NS BPK Goražde održana 21. septembra trebala je biti otkazana zbog saznanja da ovaj savez zapravo nikada nije izvršio preregistraciju u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, čime zakonski zapravo i nema legitimitet, pa samim tim nema pravo obavljanja sportske djelatnosti i savez kao ovakav djeluje nezakonito.

Kad Raščić sastavlja spisak delegata

Međutim, Muhidin Raščić koji je sve izrežirao ipak saziva Skupštinu, no da nešto nije uredu bilo je jasno kada pojedini delegati koji su imali hrabrost suprostaviti se Raščiću u proteklom periodu uopće nisu dobili poziv na izuzetno bitnu Skupštinu na kojoj se biraju tijela ovog saveza. Kada su ipak došli pred zgradu Saveza u pokušaju da kao legitimni predstavnici klubova sa ovog kantona prisustvuju Skupštini dočekalo ih je mnogobrojno obezbijeđenje koje je angažovao sam Raščić, a radnici zaštitarske firme poručili su pristiglim delegatima da Skupštini mogu prisustvovati samo oni delegati koji su na spisku. Naravno, spisak delegata koji mogu prisustvovati sačinio je ko drugi nego Raščić.

Bez obzira što Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport nikada nije verifikovalo izbornu sjednicu NS BPK Goražde, ministrica Janković je ipak upisala promjene u registar udruženja građana koje vodi njeno ministarstvo.

Dakle, ako rukovodstvo SDA drži do obećanja, onda bi što prije trebalo reagirati u Goraždu! Ili je najava o «isključenjima» bila sama po sebi dovoljna?!

fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *