FOTO: NAJBOLJE RJEŠENJE ZA CESTOVNO POVEZIVANJE SARAJEVA I BEOGRADA JE PREKO GORAŽDA

Hits: 3187

Cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda trasom koja bi se dalje, preko Višegrada i Užica, uključivala na koridor koji će spajati Beograd i Bar, bila je tema sastanka koji je danas održan u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Sastanku su prisustvovali zamjenik državnog ministra finansija Mirsad Žuga, turski ambasador u BiH Haldun Koc, te domaćini, premijer BPK Goražde Emir Oković i kantonalni ministar privrede Meho Mašala.

– U fokusu razgovora bile su teme u oblasti ekonomije i obrazovanja, te trenutno aktuelnog projekata izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo. Upoznali smo ambasadora Turske dokle smo došli sa našim aktivnostima, iznijeli argumente da smatramo da ta trasa treba proći kroz Goražde, s obzirom da je to i neka obaveza iz Dejtonskog sporazuma. Znamo da je privreda u BPK na relaciji od Višegrada do Sarajeva u Goraždu najrazvijenija i da kvalitetna komunikacija može samo unaprijediti ukupno stanje – rekao je premijer Oković.

Zamjenik ministra finansija BiH kazao je da je BPK već uradio mnogo stvari kada je u pitanju prostorno planska dokumentacija, te podsjetio da je izgradnja ove ceste uvrštena u federalnu i državnu strategiju.

-Ovo bi bila najbliža ruta koja bi Goražde povezala sa Sarajevom, a to je ujedno najbolja moguća ruta koja bi spajala Sarajevo i Beograd. Također, ovom varijantom bila bi zadovoljena oba bh. entieta jer bi put prolazio teritorijom FBiH i RS-a – kazao je Žuga za Faktor.

Naglasio je da i SITO mreža puteva koju je prihvatila EU predviđa cestu na ovoj dionici.

Žuga je pojasnio da BiH u narednih mjesec dana treba odrediti trasu i u tom smislu se vrlo skoro očekuje formiranje radne grupe entitetskih vlada FBiH i RS-a koja će to učiniti, a prijedlog će putem Vijeća ministara Biti dostavljen Srbiji.

Turski ambasador je posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde ocijenio uspješnom.

-Ovo je bila prilika da se na sveobuhvatan način razmotre različita pitanja i mogućnosti za saradnju sa BPK. Susret mogu ocijeniti kao izuzetno koristan i s aspekta naših budućih vidova saradnje i naših projekata zato što smo na detaljan i precizan način pokušali razmotriti koji su to oblici saradnje koji mogu pomoći i doprinijeti da se nivo vanjskotrgovinske razmjene poveća ulaskom turskih investicija u vaš kanton – rekao je ambasador Koc.

faktor.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: