(FOTO) NAJPOSJEĆENIJE I NAJZNAČAJNIJE IZLETIŠTE U GORAŽDU: ROROVI SU SIMBOL OTPORA

Hits: 1550

Kako su nam kazali iz Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona ovo popularno izletište Goraždana pravi je vidikovac sa kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu.

Ovo je ujedno i najznačajnije gradsko izletište u Goraždu. Nalazi se na brdskom dijelu iznad naselja Površnica i od centra grada je udaljeno dva kilometra. Izletište predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije koja je trajala od 1992. do 1995. godine.

Iz Turističke zajednice kažu da u posljednje vrijeme izletište sve više privlači pažnju i interesovanje turista. Pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata, tenkova, topova, protivavionskog oruđa na Rorovima se nalazi spomen-kuća – muzej oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, zatim šadrvan i klupe namijenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te ljuljačke i klackalice namjenjene za rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta.

 

Sa izletišta se pruža pogled na prelijepu rijeku Drinu i grad Goražde koji se smjestio na njenim obalama. Izletište okružuju bjelogorične i crnogorične šume koje su idealne za izlet ili popodnevnu šetnju.

Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca organizuje akcije uređenja izletišta “Rorovi”, uz pomoć pripadnika 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OSBiH, i učenika STŠ “Hasib Hadžović” i SSS “Džemal Bijedić” iz Goražda. Ovim akcijama se nastavljaju i radovi na uređenju izletišta “Rorovi”.

Kompanija UNIS-GINEX d.d. iz Goražda je radila rekonstrukciju rasvjete, dok je Općina Goražde osigurala osobu koja će se brinuti o čistoći izletišta, kao i čuvanju od moguće devastacije prostora koju su činili nesavjesni građani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *