(FOTO) NOVA OBMANA ZA GORAŽDE, NOVCA ZA CESTU NEMA

Hits: 4977

Ovim se definitivno i blokira mogućnost da brza cesta od Beograda do Sarajeva ide preko Goražda

Nakon što je Vlada FBiH na sjednici donijela Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste sa ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početka realizacije tog projekta oglasila se Prva stranka.

– Prva stranka poručuje građanima Goražda da ne nasjedaju na lažna obećanja Vlade FBiH o cestovnom uvezivanju ovog grada sa Sarajevom.Vlada jeste proglasila 13, 7 kilometara ceste na ovom putu javnim ineteresom, ali ne bi Goraždu bilo prvi put da se obećano ne realizuje. Cesta za Goražde je prema našem mišljenju davno trebala biti izgrađena, čak i ova, bar prema obećanjima premijera Fadila Novalića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. trebala se početi graditi ove godine, Tvrdili su kako imaju davno obezbijeđene pare i da se samo čeka rebalans budžeta i saglasnost koalicijskih partnera, navodi se u saopštenju.

Javni interes je, kako tvrde u saopštenju, je utvrđen ali “para nema u rebalansu budžeta iako je za to navodno namjenski bilo planirano 70 miliona maraka iz dobiti Bh Telecoma. Te pare vlada će potrošiti za likvidnost vlastitog budžeta, a priča o novih 70 miliona u nacrtu budžeta za narednu godinu je prilično nategnuta i zavisit će opet od volje koalcijskih partnera, a koalicije nema. Prva stranka izražava bojazan da se iza utvrđivanja javnog interesa za put ne krije isključiva želja za omekšavanje stavova lokalnog stanovništva koje se protivi gradnji HE Ustikolina. Goraždu je ta ista vlada umanjila grant, a premijer Novalić je već ranije poručio da se sredstva mogu nadoknaditi iz naknada koje bi BPK Goražde imao od hidrocentrale. Ovim se definitivno i blokira mogućnost da brza cesta od Beograda do Sarajeva ide preko Goražda. U dobre namjere Vlada FBiH nas tek treba uvjeriti, posebno ako se zna da samo izgradnja tunela od Goražda do Hrenovice dugačkog 5 km košta najmanje 100 miliona više od obećanih 70”, navode iz Prve stranke i dodaju kako se plaše da će to biti “samo još jedan od započetih projekata uvezivanja Goražda sa Sarajevom koji nikada nisu realizovani. Zakopala je SDA kamen temeljac na putu preko Grepka obećanog još u Dejtonu, kopali su SDA-ovci i dolinom Prače, a potrošeni milioni su samo korist donijeli prioejktantima i izvođačima radova. Pitanje je i zašto vlast u BPK Goražde za 22 godine tokom kojih je potrošila preko 500 miliona maraka budžetskih sredstava nikad nije sama pokrenula ovakav projekat, do sada bi ga završili. Umjesto toga vlast je trasirala put, ali onaj bez povratka čime se u pitanje dovela opstojnost prostora čija odbrana je tokom rata skupo plaćena. Predizborna je počela, pa kadrovi SDA skoro histerično dijele vijest o gradnji ceste na društvenim mrežama”, stoji u saopćenju.

Izvor – oslobodjenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.