(FOTO) NOVI APEL ZA SPAS DRINE: PORUŠIMO ZIDOVE ŠUTNJE, NE DOZVOLIMO GRADNJU OBALOUTVRDE!

Hits: 32

Članovi neformalna grupe građana “Spasimo Drinu” danas su na info pultu postavljenom ispred Centra za kulturu u Goraždu zainteresovanim građanima govorili o svojoj borbi protiv, kako ističu, netransparentnog procesa izgradnje obaloutvrde, odnosno izgradnje zida na rijeci Drini u goraždanskom naselju Luka.

“Naša borba za spas Drine počela je u aprilu 2020. protestnim okupljanjem kojim smo najavili radikalnije mjere u slučaju da se ne iznađe adekvatnije rješenje za izgradnju zida na obali rijeke Drine. Građani su tada potpisali i prvu peticiju u naselju Luka, sa samo jednim zahtjevom da se obustavi gradnja zida”, podsjetili su članovi grupe “Spasimo Drinu”.

Grupa je u proteklom periodu formirala tzv. “živi zid na Drini” simbolično poručujući da su Drinu spremni braniti vlastitim tijelima, a na velikim protestima koji su okupili više od hiljadu građana Goražda nedvosmisleno su izrazili svoje nezadovoljstvo projektom izgradnje obaloutvrde.

“Mi ne odustajemo od naše borbe za spas Drine. Tražimo reakciju nadležnih za spornu gradnju i ponavljamo pitanje kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, jer ovo je naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca”, ističe Amar Imamović, predstavnik Neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.