(FOTO) OBILJEŽEN DAN OPĆINE FOČA U FBIH I DAN REINTEGRACIJE U FBIH

Hits: 574

Reintergracijom dijela nekadašnje Opštine Foča u Federaciju BiH, godine 1996. formirana je nova lokalna zajednica, Općina Foča. Administrativno sjedište ove lokalne zajednice koja sada nosi ime Foča u Federaciji BiH je u Ustikolini.

Povodom obilježavanja godišnjice reintegracije i Dana Općine ( 19. marta) organizovan je prigodan program.

Obilježavanje Dana Općine Foča u FBiH počelo je polaganjem cvijeća na spomen obilježje „ Mehmed Kamerić i Ševal Bećirević““. Bukete cvijeća delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Općine Foča u FBiH, BPK Goražde, lokalnih zajednica u njegovom sastavu, boračkih udruženja, položile su i na spomen obilježju „ Šehidska kapija“ i uz partizansko spomen obilježje.

Okupljenima uz spomen obilježje „ Šehidska kapija“ o značaju čuvanja sjećanja na branioce Ustikoline i cijelog drinskog kraja, potrebi da se o njihovom herojstvu i govori i piše, kao i o posvećivanju veće pažnje demobilisanim borcima i njihovim porodicama, govorio je Admir Kuljuh, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Općine Foča u FBiH.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća o razvoju ove lokalne zajednice i projektima koji treba da budu realizovani, govorili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine Foča u FBiH, BPK Goražde, te drugi gosti na svečanosti.

Muzičko – scenski performans „ San o Bosni“ izveli su đaci OŠ “Ustikolina“ , a đacima ove škole koji su imali najuspješnije literarne radove na temu vezanu za Dan Općine, uručene su prigodne nagrade.

Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: