(FOTO) OBRTNICI U BPK: NACRT ZAKONA O OBRTIMA I SRODNIM DJELATNOSTIMA FBIH NE DOPRINOSI RAZVOJU I JAČANJU OBRTA

Hits: 508

Uprkos izjavama na sastancima i u medijima zvaničnika Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta, kako je Nacrt Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH inovativan i donosi brojna poboljšanja, to jednostavno nije tako – rekao je na press konferenciji kantonalne obratničke komore u Goraždu član njenog upravnog odbora Enver Pršeš.

Mi smo u fazi priprema Nacrta Zakona izrekli niz prijedloga, mišljenja, sugestija koji su bili usmjereni prema jačanju pozicije obrtništva i obratnika ukupno, ali praktično ništa od toga nije ugrađeno u tekst Nacrta novog Zakona kojim mi u Obratničkoj komori BPK Goražde – nismo zadovoljni – naglasio je Pršeš.

-Želimo istaći da je Obrtnička komora BPK-a Goražde bila učesnik mnogih sastanaka, organizator rasprava na kojima se govorilo o ovom Zakonu, a svoje sugestije smo poslali i nadležnim organima. Nismo učestvovali u kreiranju ovog dokumebnta i nažalost, dobili smo nacrt Zakona koji ne sadrži ni minimum onoga što smo tražili.Sve promjene koje su se desile ustvari olakšavaju rad i proceduru državnim organima, a obrtnik je zanemaren u smislu poboljšanja zakonskih rješenja – navodi se u saopštenju sa press konferencije.

Kao jedan od gorućih i stalno prisutnih problema sa kojima se susreću registrovani obrtnici i Obrtnička komora u kantonu jeste rad na crno – istakao je ovom prilikom Ahmed Popović, član Obrtničke komore.
– Rad na crno ili siva ekonomija u ovoj oblasti su prisutni u zaista velikoj mjeri. Kao predstavnici obrtnika sa područja našeg Kantona tražimo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da usmjeri pažnju na suzbijanje ovog problema, a ne da se to očekuje da mi to (u)činimo. Svjesni smo činjenice da je rada na crno uvijek bilo i da ga je teško iskorijeniti, ali na nama je da se borimo za dobrobit registrovanih obrtnika koji redovno izmiruju svoje obaveze kako prema državi tako i prema Komori. Mi u budžet po osnovu doprinosa uplaćujemo milion maraka godišnje, ali se nama malo od uloženog vraća – kaže Popović i navodi da Nacrt zakona o obrtu nije predvidio ništa novo u vezi suzbijanja rada na crno.

Rehad Deljo, član UO Kantonalne obrtničke komore, kao jedan od ključeva organizovanijeg i uspješnijeg razvoja obrtništva vidi u strateškom pristupu ovoj oblasti koji uključuje planiranje i realizaciju dugoročnih podsticajnih politika. Zadovoljni smo saradnjom sa Kantonalnim ministarstvom za privredu, jedan predstavnik Obrtničke komore ujedno i član Komisije za izbor i dodjelu podsticajnih sredstava koje daje pomenuto Ministarstvo, učestvujemo u pravljenju samog Programa podrške obrtnicima koje dodjeljuje Ministarstvo za privredu.Međutim, problem su jako mala sredstva koja su planirana za pomoć obrtnicima na Kantonalnom i Federalnom nivou. Politika podsticaja treba biti sttrateška i utemeljena na činjenicama da su obrtnici u bosansko – podrinjskom kantonu, kada je riječ o uslovima poslovanja,u složenijoj situaciji od kolega u drugim kantonima – smatra Deljo.

Kao jednu od ilustracija stanja obrtništva u BPK Goražde,na press konferenciji su neveli podatke po kojima je broj zatvorenih obrta na području BPK-a 32, od kojih je 19 samostalnih poljoprivrednih djelatnosti. U 2017. godini su otvorena 22 nova obrta, od kojih su 9 samostalna poljoprivredna djelatnost. U 90 % slučajeva- ističe se u saopštenju, kao razlozi zatvaranja obrta navedeni su nedostatak posla i nerentabilno poslovanje.

Izvor – Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.