FOTO/ OPĆINA GORAŽDE NASTAVLJA SA PROGRAMOM OPREMANJA JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE

Hits: 405

Na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Općini Goražde za period 2015. – 2019. godina koji je usvojilo Općinsko vijeće u čijem sklopu je opremanje jedinica civilne zaštite, danas je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde izvršena isporuka opreme za Službu za radiološko-hemijsko-biološku (RHB) zaštitu koja djeluje kao stalna jedinica pri Službi civilne zaštite Općine Goražde.

Riječ je o nabavci opreme elektric-spreya–za dezinfekciju prostora i lab. termostat-inkubatora, koja će služiti za sprečavanje pojave i širenja zaraznih bolesti, a ukupna vrijednost pomenute opreme iznosi oko 7.000,00 KM.

Ovom svečanom činu prisustvovali su predstavnici Općine Goražde na čelu sa načelnikom Muhamedom Ramovićem, te direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde sa saradnicima.

U izjavi za medije načelnik Muhamed Ramović je istakao kako Općina Goražde svake godine izdvaja finansijska sredstva za nabavku opreme i tako nastoji što je moguće bolje opremiti svoje jedinice koje djeluju u okviru Civilne zaštite Općine Goražde

– Zaista se pokazuje jako opravdanim dobra saradnja Općine sa svih 10 jedinica Civilne zaštite i mi njih pomažemo kroz nabavku opreme. Nedavno smo isporučili opremu za Dom zdravlja, ovih dana imamo isporuku za još neke od službi, a evo danas smo u prilici da isporučimo opremu Zavodu za javno zdravstvo BPK-a Goražde odnosno Službi za radiološko-hemijsko-biološku (RHB) zaštitu. Projekat je opravdan i evo Direktorica je kazala koliko će ova oprema značiti Zavodu, a sve u cilju potreba naših građana. Odobreno im je oko 10.000,00 KM, a sa ovom nabavkom potrošili su oko 7.000,00 KM, tako da ovaj ostatak sredstava ćemo utrošiti za nabavku opreme prema njihovim potrebama i zahtjevima.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde Medina Bičo se zahvalila Općini Goražde i Načelniku što je imao razumjevanje prema Zavodu, odnosno Službi za radiološko-hemijsko-biološku (RHB) zaštitu i nabavio pomenutu opremu koja će umnogome olakšati i poboljšati efikasnost prilikom zaštite i spašavanja ljudi

– Riječ je o opremi hladni zamrzivač koji će nam pomoći da bolje vršimo usluge dezinfekcije i deratizacije, jer je jako pogodan za nepristupačna mjesta i u visokim prostorijama. Dezinfekcija znači uništavanje mikroorganizama, dezinsekcija uništavanje insekata koji su veoma značajni kao prenosioci zaraznih bolesti, a sve u cilju kako bi spriječili pojavu i širenje zaraznih bolesti. Drugi aparat je termostat koji omogućuje detekciju patogenih mikroorganizama iz svih uzoraka bilo životinjskog ili humanog materijala iz vode i iz hrane pri odgovarajućim podlogama tako da će nam mnogo koristiti u radu u labaratoriji.”

Gorazde Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.