(FOTO) OVDJE NE ZNAJU ZA SAOBRAĆAJNE GUŽVE I NESREĆE, NE GUŠE SE U BENZINU: ZEMLJA U KOJOJ JE ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU !

Hits: 53

Život bez bicikla u Holandiji je nezamisliv. U zemlji sa 17 miliona stanovnika, nalazi se 23 miliona bicikala i na svaku porodicu dolaze u proseku tri bicikla, piše Anadolu Agency (AA).

Holanđani bicikl najviše koriste kao prevoz do posla ili za prevoz dece u školu. Holanđani koriste bicikl kao prevoz bez obzira kakve vremenske prilike bile.

Prema istraživanjima, bicikl se u ovoj zemlji u 22 odsto procenata koristi za posao, 18 odsto za odlazak u školu, 14 odsto za kupovinu.
Kada je reč o korišćenju bicikla na rodnom planu, Holanđanke za 80 odsto više koriste bicikl od muškaraca u toj zemlji.

Bicikl je u ovoj zemlji popularan zbog činjenice da je koristan za zdravlje, zatim zbog izbegavanja velikih gužvi u saobraćaju, ali i zbog ekonomičnosti.
U Holandiji se svake godine proda milion bicikala, stanovništvo je u velikoj meri zainteresovano za polovne bicikle, tako da većina holandske populacije vozi polovne bicikle.

Masovnije postavljanje biciklističkih staza u Holandiji je počelo nakon protesta 1970-ih godina koji su održani zbog povećanja broja saobraćajnih nesreća u ovoj zemlji.
U Holandiji se danas nalazi ukupno 35.000 kilometara biciklističkih staza, što je vrlo blizu obimu Zemlje po ekvatoru (40.077 kilometara). Godišnji pređeni put biciklom u ovoj zemlji po glavi stanovnika iznosi 888 kilometara.
Svaka autobuska ili železnička stanica u Holandiji, osim za parking za automobile, obavezno ima i parkiralište za bicikle. U holandskom gradu Utrehtu trenutno je u toku gradnja najvećeg svetskog bicikl parkinga kapaciteta od 12.500 bicikala.
Osim domaćeg stanovništva, bicikl je vrlo popularan kao prevozno sredstvo i kod turista, pa je tako i veliki broj turista koji unajmljuju bicikl prilikom obilaska istorijskih znamenitosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.