(FOTO) POBJEDNIČKA PJESMA “ NEKA DOBROTA VLADA” KOJU SU IZVELI HENA HERIĆ, AFAN VEHABOVIĆ I SARA BAŠIĆ

Hits: 873

Na Internacionalnom festivalu dječije pjesme izvedeno je 13 pjesama- Prvo mjesto po odluci dječijeg žirija osvojila Sajra Šalo sa pjesmom “ Kikice”- Dodjeljene nagrade za najbolju muziku i tekst – Ovogodišnji Festival potvrdio da je Goražde regionalni centar dječije pjesme zahvaljujući organizatoru, Centru za kulturu Goražde

Velika je dječija mašta
Kao dječija dobrota široka
I može mnogo i svašta
Kao more je duboka

I tako mašta leti leti
Do sunca i neba plava
Pa do Goražda doleti
Doleti do – Festivala

Doleti dječija mašta do 18-tog Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“ Goražde 2017.godine čiji je uspješni organizator Centar za kulturu Goražde.

Foto: Glas Goražda – Hena Herić, Afan Vehabović i Sara Bašić

Trinaest dječijih bajki, najljepših pjesama koje donose radost, posebno najmlađima, predstavljeno je je na ovoj manifestaciji a izveli su ih -. Adaleta Velić – “ Djeca”, Sajra Šalo – “Kikice”, Melisa Pljevljak – “Neka leti pjesma”, Adela Obuća – “Simpatija”, Amina Huseinović – “A ja gdje ću, a ja šta ću” , Hana Herić, Afan Vehabović i Sara Bašić – “Neka dobrota vlada”, Nejra Bosankić –“ Najljepši par”, Iman Karahmetović –“ Pjesma za moju učiteljicu”, Emina Geca – “Čudna pjesma o snješku”, Ajša Mustafić – “U ime ljubavi i mira”, Lejla Bezdrob – “Zaljubljeni jedan maus”, Noa Jugo – “Pjesma o dobroti” i Deniz Hodžić – “Planeta dječija”.

Foto: Glas Goražda –  Bina je u Velikoj sali bila lijepo uređena

Nakon što je brojnu publiku u velikoj sali Centra za kulturu pozdravio direktor ove Javne ustanove Muart Fejzić, istakavši opredjeljenje Centra za kulturu da podržava i promoviše stvaralaštvo za djecu i dječije stvaralaštvo, XVIII Internacionalni festival dječije pjesme zvanično je otvorio Muamer Krašić, predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu.

Foto: Glas Goražda – Emina i Emir, drugo mjesto stručnog žirija

Sve što je potom uslijedilo dugo će pamtiti svi učesnici Festivala ali i publika.Nizale su se sjajne pjesme u kojima je bilo mnogo radosti, osmjeha ali i poruka koje su dječaci i djevojčice odaslali starijima. O dobroti, prijateljstvu, ljubavi. Vrlo snažnih i vrlo vrijednih poruka u ovom vremenu kada su nam tako potrebni i dobrota i ljubav među ljudima.

I dok su dječiji i stručni žiri odlučivali, u revijalnom dijelu manifestacije nastupili su Amna Islamagić, pobjednica prošlogodišnjeg festivala, Amin Aleta, osvajač druge nagrade stručnog žirija na festivalu 2016, Amina Tabaković, učesnica Festivala i Džejla Ramović, već afirmisana pop pjevačica koja sigurno sa radošću pamti i učešće na goraždanskom dječijem festivalu.

Poruka dječija: “ Ljubav, samo nam dajte ljubav”!

Foto: Glas Goražda

Ova rečenica iz međunaslova je jedan stih iz refrena pjesme “ Neka dobrota vlada” koja je, prema odluci stručnog žirija osvojila prvo mjesto na Festivalu. Sjajni trio Hena Herić, Afan Vehabović i Sara Bašić, osvojio je i publiku izvedbom ove pjesme za koju je tekst napisao Slavko Klisura- Za muziku u pobjedničkoj pjesmi nagrađena je Belkisa Vehabović a autor aranžmana je Adnan Mušanović. Drugo mjesto pripalo je Emini Geca. Emina je, uz pomoć brata Emira izvela veselu pjesmu o snješku kome je zima.Treće mjesto, prema odluci stručnog žirija osvojila je Deniz Hodžić iz Sarajeva sa pjesmom “Planeta dječija”. Autoru teksta Taiku Ganiću pripala je nagrada za najbolju muziku.

Sajra Šalo osvojila prvo mjesto prema odluci dječijeg žirija

Foto: Glas Goražda

“Kikice” je naslov prvonagrađene pjesme prema odluci Dječijeg žirija, a o kikicama je pjevala Sajra Šalo. Drugu nagradu osvojila je Lejla Bezdrob sa pjesmom “ Zaljubljeni jedan mouse” a treću Noa Jugo iz Sarajeva koji je pjevao Pjesmu o dobroti. Za tekst ove pjesme nagrađen je Slavko Klisura.

Nagrade su najuspješnijim učesnicima Festivala uručile Amira Borovac, članica UO Centra za kulturu, stručna saradnica Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Emina Hadžić, takođe stručna saradnica za obrazovanje u ovom ministarstvu.

Foto: Glas Goražda

U Stručnom žiriju bili su Ajla Balić, Emir Obarčanin, Amira Borovac, Emina Hadžić i Belma Ramović, a Dječiji žiri činili su : Elmedina Laličić, Amna Islamagić, Haris Ahmetspahić, Hamza Hodo i Amila Herak.

Sa puno šarma kroz ovogodišnji Festival su učesnike i publiku vodili Nedim Begović, Merjem Borovac, Nasiha Hodžić, Adna Trnčić i Senada Hurić – Aleta, đaci i nastavnica goraždanske OŠ “ Husein ef. Đozo”.

U snježnoj decembarskoj noći, u Goraždu, u velikoj sali Centra za kulturu, bio je centar svijeta. Onog najvažnijeg. Dječijeg. Goražde je još jednom dokazalo da je regionalni centar dječije pjesme.
Adnan Mušanović, producent Festivala ocjenio je da je po kavlitetu pjesama i izvođača ovogodišnji dječiji festival bio među najboljima do sada.

Foto: Glas Goražda

Pokrovitelj Festivala bila Gradska uprava Goražda, zlatni sponzori Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i kompanija “ Prevent”, a organizaciju ove manifestacije pomogli su i brojni lokalni sponzori.
Medijski pokrovitelji XVIII Internacionalnog dječijeg festivala “ Šta se pjesmom sanja” bili su RTV BPK Goražde, RSG Radio i naša novina.

Nakon festivalske večeri, na koktelu upriličenom za sve učesnike Festivala, u Domu mladih Centra za kulturu, promovisan je CD sa festivalskim pjesmama. Na taj način one će doći do, nadamo se brojne publike.

Foto: Glas Goražda – Publika je uživala u dječijim pjesmama

U vremenu koje je za kulturu i kulturna dešavanja blago rečeno složeno, zaposleni u goraždanskom Centru za kulturu, uz pomoć prijatelja, realizovli su manifestaciju na visokom nivou, Festival koji po svemu što se desilo, zaslužuje najviše ocjene.

G.G.
S.T.
Fotosi : redakcija I B. Imamović

Izvor – Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: