FOTO/ POČINJE GRADNJA MOSTA U VITKOVIĆIMA: LIJEVA I DESNA OBALA DRINE KONAČNO ĆE SE POVEZATI

Hits: 1254

Novi milionski ugovor danas je potpisan u Vitkovićima gdje je organizovana svečanost povodom početka gradnje dugo očekivanog mosta koji će povezati lijevu i desnu obalu, odnosno Vitkoviće i Ahmoviće.
Riječ je o projektu, kojeg mnogi nazivaju historijskim, jer je veoma značajan za građane Vitkovića i desne obale ove mjesne zajednice stanovnike Kodžaga, Ahmovića i drugih mjesta koji godinama prelaze čamcem na lijevu obalu.

2

Pomenuti projekat finansira se veoma povoljnim kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a vrijednost projekta je 2.168.000 KM
– Nakon što smo potpisali  ugovor za izgradnju puta Osanica-Ilovača,  sutra  potpisujemo ugovor za izgradnju puta prema Beriču, danas smo posebno sretni jer smo evo potpisali ugovor sa firmom ŽGP za izgradnju mosta u naselju Vitkovići. GP ”ŽGP” d.d. Sarajevo je jedna od najjačih firmi u BiH za izgradnju mostova, a most u naselju Vitkovići će se graditi ispod škole prema desnoj obali. Znamo koje probleme imaju građani na ovom području, gdje djeca na čamcima dolaze u školu i radnici koji rade, a u mnogim periodima kada je Drina velika čak komunikacije ne bude. Vratio se veliki broj ljudi. Ljudi obilaze imanja. Tamo imamo ogroman broj  zemljišta koja će se moći da prodaju kako bi se širila naselja, a što je najvažnije ovim mostom otvaramo petu industrijsku zonu, jer imamo svoje veliko zemljište kao Općina na desnoj obali, kaže načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović-
Očekuje se da će izgradnjom mosta biti povećan broj stanovnika na desnoj obali rijeke Drine.

5

– Mogu istaći da je svečani dan u Mjesnoj zajednici Vitkovići. Svakako  mi 18. septembra slavimo dan mjesne zajednice pa je ovo lijep povod da uveličamo ovo slavlje. Ja ću ponoviti, to sam ponovio više puta da je izgradnja mosta u Vitkovićima, odnosno spajanje mjesne zajednice sa desne i lijeve obale Drine neprocjenjivo važno i za građane lijeve i desne obale  Drine. Često čujem skeptike da je malo građana, da se ne treba  graditi  most. Ne slažem se s tim, jer ja na tu  tezu odgovaram da je bio  most napravljen 60 tih godina onda bi tamo živilo mnogo više stanovnika ili da će izgradnjom mosta sigurno tamo živjeti veći broj stanovnika nego što je sad, kaže Dževad Bekrija, predsjednik Savjeta MZ Vitkovići.
[huge_it_video_player id=”98″]
Ugovorom se izvođač radova obavezao da će svi radovi biti završeni za 12 mjeseci.
Izvor – Gorazde Portal