(FOTO) PODRŠKA NEZAPOSLENIM OSOBAMA U KONTAKTIRANJU POTENCIJALNIH POSLODAVACA

Hits: 89

FOTO: Novina “Glas Goražda”

Amela Imamović, diplomirana ekonomistkinja već punu deceniju traga za stalnim zaposlenjem. Nakon što je prije deset godina završila fakultet, u nekoliko navrata je volontirala i honorarno radial u nekoliko firmi. Prilika da direktno kontaktira sa mogućim poslodavcem pružena joj je, kao i svim ostalim zainteresovanim nezaposlenim osobama, na Prvom sajmu zapošljavanja koji je održan u goraždanskom Biznis centru.

-Ja sam iz Mostara, već šest godina sam u Goraždu i nastojala sam da obezbjedim zaposlenje više puta ali nisam uspjela. Ja naravno ne odustajem, imam dvije djece i zato je ovaj sajam dobra prilika da mi se otvori neka nova šansa – kazala je Amela koja je ovom prilikom predala svoju biografiju potencijalnom poslodavcu.

Osim što su mogli da direktno predaju svoje biografije na info stolovima nekom od predstavnika jedanaest firmi koliko je učestvovalo na sajmu, nezaposlene osobe, mladi posebno( među njima i maturanti srednjih škola) imali su priliku da uz pomoć uposlenika Službe za zapošljavanje nauče kako da uspješno napišu svoju biografiju a potom je i predaju poslodavcima. Među njima je bila i Jasmina Pirija koja je završila Srednju tehničku školu “ Hasib Hadžović” u Goraždu, mašinski smjer.

-Radila sam nekoliko poslova ali sve je to bilo kratko, pa se nadam da će mi ovaj sajam pomoći da se uspješno predstavim nekom od poslodavaca. Ako mogu tako reći, moji su preferencije firme “ Emka “ i “ Bekto”- kazala je Jasmina.

Prvi Sajam zapošljavanja je organizovan u okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ koji finansira Evropska unija, a u partnerstvu

– Privredna komora BPK Goražde u saradnji sa partnerima: Grad Goražde, Udruženje ALDI, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, SSŠ,,Džemal Bijedić,, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Privredna društva “Bekto Precisa” doo Goražde i “Emka Bosnia”, doo Goražde. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde je jedno od 19 uspostavljenih u Bosni i Hercegovini u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Cilj organizacije sajma bio je stvaranje uslova za direktan kontakt nezaposlenih lica i poslodavaca, stvaranja prilike za međusobno upoznavanje, razgovor, razmjene podatke, a sve u svrhu selekcije i zapošljavanja najboljih kandidata. Prisutni na Sajmu su, pored upoznavanja sa poslodavcima, imali priliku da prisustvuju predavanju iz oblasti IT sektora na temu “Life Changing Moment” koje je u Biznis centru održao Armin Talić, stručnjak iz kompanije “ Bit Alijence” iz Sarajeva.

Na svečanosti otvaranja Sajma zapošljavanja, o njegovom značaju, prvenstveno kroz mogućnost da nezaposleni direktno kontaktiraju sa poslodavcima, primjeru Goražda i BPK Goražde kao poticajnim sredinama u oblasti zapošljavanja i dobrim partnerima, govorili su Amra Selešković, nacionalni LEP coordinator, dr.sci Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda, Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Dževad Terović, predsjednik privredne komore BPK Goražde i kantonalni ministar za privredu Anes Salman.

Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *