(FOTO) POLICIJA U BPK GORAŽDE (NI)JE NEOVISNA, TRAŽI SE SMJENA MINISTRICE!

Hits: 811

Konkurs za prijem 25 policajaca u MUP BPK Goražde podigao je puno prašine u ovom gradu iako još nije okončan. Poslanik Naše stranke u Skupštini BPK Goražde Ibrahim Delić na svom Facebook profilu je napisao: „Ništa ne bi bilo čudno da se već ne znaju imena gotovo svih koji će biti primljeni. Radi se o djeci ministara u vladi BPK-a, djeci poslanika u Skupštini BPK-a,djeci uposlenika i službenika MUP-a BPK-a i ostalim uposlenim u javne ustanove i javna preduzeća“.

Komesar policije BPK Goražde Mirsad Hrapo kaže da su to neutemeljene optužbe i da će se sve raditi po zakonu.

“Konkurs je otvoren do 4. februara, ne znamo ko će se sve prijaviti, a priča se ko će biti primljen. Ja ću se potruditi da sve bude po zakonu i da najbolji budu primljeni. Komisija je neovisna, ja sam je birao i ukoliko se pokaže da bi moglo biti nekih nepravilnosti onda ćemo poduzeti mjere”, izjavio je Hrapo za Patriju.

Prema rekacijama građana BPK Goražde na društvenim mrežama, malo je onih koji vjeruju u fer i pošten izbor. Tome u prilog idu i tvrdnje da već postoji spisak koji komisija mora ispoštovati, zbog čega se pokrenula priča o potrebi promjene članova komisije. Tome se javno na svom FB profilu usprotivila, zamjenica predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edita Velić. Tom prilikom je istakla kako se na komisiju pokušava izvršiti politički uticaj, te da se pokušava okupiti većina koja bi smijenila ministricu unutrašnjih poslova Nizamu Rišljanin, javnosti poznatu po tome da joj je to prvo zaposlenje i da su joj kompetencije kreativno pisanje „proze i poezije“.

Velić nije željela davati komentar za Patriju.

„Upućujem vas na inicijatore mogućih napravilnosti, a moji stavovi su sadržani u videu“, napisala je Velić. Od smjene sa mjesta predsjedavajuće Skupštine Velić često javno istupa kao opozicija, ali ne napušta vladajuću koaliciju. Dobro upućeni izvori tvrde da je ljutnja prouzrokovana i činjenicom da joj iz Vlade  još nisu uslišili zahtjev za zapošljavanje brata u Centar za socijalni rad. Pitali smo Velić, ali nam nije odgovorila.

Sa druge strane optužbe da Velić time pokušava zaštititi poslanika Nijaza Musića da je iskoristio svoj utjecaj kao bivši ministar policije kako bi sa grupom političara osigurali da njihova rodbina i prijatelji dobiju posao. Među prozvanim je ministar privrede Mensud Arnaut koji bi navodno trebao zaposliti sina.

“To su spinovanja. Ne znam da li će se dijete uopšte prijaviti. Svako ima pravo da se prijavi, a najbolji treba da budu izabrani. Kod mene je dvoje djece i žena na birou za zapošljavanje, rekao nam je Arnaut.

Otkrio nam je da mu je sin završio veterinarsku školu i da studira veterinu. Ranije se prijavljivao na konkurs za policiju, ali nije primljen. Prstom se upire i u Jasmina Haznadara poslanika (A-SDA) da li će zaposliti svoje dijete.

“Ima tri mjeseca da me prozivaju za to. Kada bih ja i htio dijete neće u policiju, kaže ne može nazor nikome da se smije, rekao nam je Haznadar.

Tvrdi jedina želja mu je da sve bude transparentno i po zakonu. Ako je cijena toga promjena komisije, poništavanje konkursa ili dovođenje eksperata da prate cijeli proces kaže ne bi se protivio. Premijerka BPK Goražde Aida Obuća tvrdi da ona nema svojih kandidata i da treba primiti najbolje kandidate.

“Ja ću predložiti da pozovemo Transparency International da se uključi u kontrolu cijelog postupka. Znamo da je i u ranijim mandatima prijem u policiju bio kompromitovan pa su se konkursi poništavali i po nekoliko puta, istakla je Obuća.

Sa ovim se ne slaže Ibrahim Delić. Njegov stav je da treba smijeniti ministricu policije i poništiti konkurs.

“Dio novca za obuku policajaca obezbijedio je Kanton Sarajevo i smatram da kao transparentna vlast trebamo osigurati da i njihovi predstavnici budu uključeni u cijeli proces, kaže Delić.

Da u MUP-u BPK Goražde stvari ne funkcionišu najbolje je pokazao i proces činovanja. I tada se tvrdilo da je postojao ranije pripremljen spisak koji je kasnije većinom proveden u praksi. Pri tome u policiji su loše sabrali budžet, pa danas ministar finansija Esad Kanlić tvrdi kako ne bi dao pozitivno mišljenje da je imao tačne informacije.

“U 2020. smo planirali 12.000 maraka, za ovu godinu iz MUP-a su tražili 10.000 maraka što sam uvrstio u nacrt budžeta. Sada traže 45.000. Oni su prevarili mene, ja Vladu i medije, rekao nam je Kanlić.

Ministrica je na odmoru i nedostupna, a naši izvori iz MUP-a BPK Goražde kažu da za sebe priprema poziciju portparola. Istina, tu bi do izražaja došle njene kompetencije.

nap.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.