(FOTO) POTPISANI UGOVORI SA STIPENDISTIMA

Hits: 53

U BPK Goražde, odnosno Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport potpisani su ugovori sa stipendistima iz ovog kantona. Zavisno od fakulteta i godine studija na kojoj se korisnici stipendija nalaze, njihv iznos se kreće između 130 i 190 kovertibilnih maraka.

– Radi se o 180 stipendista a ukupan iznos stipnedija iznosi 150 hiljada maraka. Moram da kažem da se radi o retroaktivnoj isplati stipendija, jer, kao što je poznato, završena je prethodna obrazovna godina na fakultetima i za nju se tek isplaćuju stipendije. Predstoji nam novi ciklus za predstojeću školsku – fakultetsku godinu – rekao je resorni ministar Arman Bešlija. –S obzirom na broj prijavljenih studenata koji su aplicirali za dodjelu stipendije jasno je da je većini njih potrebna podrška i kroz institucije vlasti, takođe i podrška roditeljima. Trebamo podržavati najuspješjnije studente ali vodimo računa i o socijalnom aspektu ove podrške jer ima roditelja koji njihovim primanjima ne mogu obezbjediti finansijsku podršku za studij njihove djece. Svakako se moramo potruditi da u narednom periodu kompletan ciklus teče na vrijeme što znači i da isplata stipendija ide normalnom dinamikom – ističe minista Bešlija.

Među korisnicima stipendije je i Haris Tutić, student treće godine novinarstva. – Obzirom da se tek sada isplaćuju stipendije za prošlu godinu, mislim da će mi ova novčana podrška, ako sve bude u redu, dosta značiti u narednoj fakultetskoj godini. Smatram da su resorno ministarstvo, odnosno čitava vlada Bosansko – podrinjskog kantona nekim dijelom krivci za kašnjenje u isplati stipendija. No, treba pozitivno razmišljati,pa i to da će sada sve biti u redu. Nadam se da će u predstojećoj godini taj proces isplate krenuti u januaru, – poručio je Tutić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.