(FOTO) PREDSTAVNICI UDRUŽENJA IZ SREBRENICE U POSJETI GRADSKOJ UPRAVI GORAŽDE

Hits: 128

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret ”Majke enklave Srebrenica i Žepa” u saradnji sa Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove u Haagu organizuju konferenciju ”Procesuiranje genocida u BiH”.

Tim povodom predstavnici pomenutih Udruženja posjetile su danas Grad Goražde, gdje ih je primio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović. Tema sastanka je bila upravo Međunarodna konferencija ”Procesuiranje genocida u BiH” čije održavanje je planirano 18. i 19.04.2018. u Sarajevu.

Cilj Međunarodne konferencije je suočavanje sa prošlošću mladih generacija sa prostora bivše Jugoslavije, a koji će u budućnosti biti nosioci pravosudnih funkcija u regionu. Planirano je da dvodnevna konferencija bude održana u periodu 18. – 19. aprila 2018. na koju bi bili pozvani studenti prava sa prostora bivše Jugoslavije. Posjeta Goraždu organizovana je sa ciljem davanja podrške ovom događaju.

– Građani Goražda su emotivno vezani za Srebrenicu i Žepu i znamo da je ista sudbina bila namjenjena Goraždu i mi smo danas posebno počašćeni time što su članice Pokreta ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’ izdvojili Goražde da posjete i pozovu nas na ovu Međunarodnu konferenciju. Svakako da ćemo se odazvati i pomoći, posjetom i finansijski. Znate i sami da svake godine organizujemo odlazak u Srebrenicu 11. jula, to ćemo učiniti i ove godine i tu saradnju ćemo u svim vidovima nastaviti ubuduće – rekao je Muhamed Ramović.

– ‘Ja bih prije svega da čestitam na dobijanju statusa Grad Goražde. Mislim da je veća čast biti gradonačelnik nego načelnik. Izborili ste se za taj status. Goražde i Srebrenicu veže Drina i meni je to kao moje, ista sudbina, isto sve. Mi kao Udruženje ‘Pokret majke enclave Srebrenica i Žepa’ i Udruženje ‘Žrtava i svjedoka genocida’ imamo jedan zajednički projekat gdje obilježavamo Srebrenički genocid. Imali smo ranije veoma bitnih konferecija, imaćete prilike o tome čuti, a sada hoćemo skupiti studente pravnih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije, planiramo  konferenciju gdje ćemo pozvati studente pravnog fakulteta gdje će se napraviti kao jedna simulacija presude Radislavu Krstiću za genocid i to će biti na datum kad je njemu izrečena presuda, a doći će nam sudije iz Haga i tužioci i svi koji su tada učestvovali u toj presudi koji će moći studentima objasniti na koji način je izrečena presuda, kako su došli do zaključka da se presudi za genocid tako da bi studenti se upoznali i prihvatili istinu i činjenicu da Mladić i Krstić nisu heroji nego da su zaista osuđeni zbog toga što su počinili to i to – izjavila je Kada Hotić, članica Pokreta ”Majke enklave Srebrenica i Žepa”

– Prije svega da se zahvalim Gradonačelniku na izdvojenom vremenu. Drago nam je što smo došli u Grad heroj. Što se tiče našeg dolaska osnovni povod je da tražimo podršku od Gradonačelnika za održavanje Međunarodne konferencije, gdje ćemo okupiti eksperte sa međunarodnog krivičnog suda  za bivšu Jugoslaviju i student iz cijele regije. Cilj nam je da pokušamo kroz jednu simulaciju suđenja za prvu presudu za genocid koja je donešena u Tribunalu da pokušamo ukazati na smisao te presude na njen historijski značaj i činjenicu da je BiH jedina država u Evropi koja ima zvaničnu konačnu presudu koja govori o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u BiH. Pozvaćemo studente iz regije, pokušat ćemo na neki način svima dati šansu da vide genocide koji je počinjen u BiH da je stvaran, da je procesuiran i na toj konferenciji će biti oni ljudi koji su i bili učesnici u procesu dokazivanja odnosno odbrane Krstića i samog sudije, odnosno sudija koji su presudili  za učesništvo Krstića u genocide za Srebrenicu. Konferencija će se održati 18. i 19. aprila ove godine u Sarajevu. Zašto ovaj datum, zato što će 18. biti simulacija suđenja  na kojoj će učestvovati odbrana, tužioci, sudije. U popodnevnim satima će studenti izvesti simulaciju na osnovu činjenica koje će im predočiti tužioci i odbrana da izvedu simulaciju da oni ukažu iz kojih razloga i zašto da se upoznaju sa samom presudom kroz simulaciju. Za 19. u jutarnjim satima kao što je i bilo 19.aprila 2004. godine predsjednik Žalbenog vijeća gosp. Theodor  Meron će ponovo izreći presudu nakon čega ćemo zajedno sa učesnicima konferencije krenuti prema Srebrenici obići određena stratišta i sam Memorijalni centar čime će se završiti zvanični dio konferencije kazao je Murat Tahirović predsjednik Udruženje ”Žrtava i svjedoka genocida”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *