FOTO/ PRESS „ NA SRED MOSTA“ ZBOG MOSTA

Hits: 1362

Nihad Ferhatović, Vekas Gušo, Nedžad Kamenica, Edo Kanlić, Mirza Starhonić i Faruk Topuz su dobri i vrijedni goraždanski mladići kojima je važno kako izgleda grad u kome su rođeni ili u kome žive. Izdvajali su se i ranije po brojnim aktivnostima u kojima su učestvovali, a čine to i sada. Odmakli su „mali“ ali vrijedan korak od, uglavnom stereotipnih aktivnosti velikog broja mladih i omladinskih udruženja, tipa seminara, radionica ili nekih „ trala la“ perfomansa.

Pokrenuli su inicijativu da oni i sva mlada i ostala raja koja prepozna vrijednost te inicijative, u septembru, kada Goražde bude slovilo svoj Dan, urede, odnosno ofarbaju ogradu centralnog goraždanskog mosta.
I odlučili da to saopšte javnosti. Organizovali su press konferenciju ( simbolično obučeni u radna odijela)a gdje bi drugo nego na mostu.

„ Na sred mosta“ zbog mosta kazali su, između ostalog: -„ Bliži se jedan od najvažnijih datuma za naš grad i kanton – 18. Septembar – a svjedoci smo da je uloga mladih u obilježavanju istog iz godine u godinu sve neprimjetnija. Shodno navedenom, grupa mladih Goraždana došla je na ideju da na sebi svojstven način da doprinos ovom datumu, ali i izgledu grada.
Obzirom na loš izgled gradskog mosta Alije Izetbegovića u Goraždu poznat i kao Omladinski, odnosno Plavi most – 18. septembar je odlična prilika da se most ofarba. Ideja o farbanju mosta bila je tema na sastancima organizacionog odbora 21. marta – Dana mladih Grada Goražda, ali je zbog vremenskih uvjeta realizacija ove akcije odgođena do daljnjeg.

Cilj današnjeg pressa je upoznati javnost sa do sada poduzetim aktivnostima, te budućim planovima. U današnjoj realizaciji akcije održani su pripremni razgovori sa predstavnicima nadležnih gradskih te kantonalnih institucija. Nakon što smo dobili načelnu podršku za realizaciju ideje, pokrenuli smo proceduru za dobijanje potrebnih dozvola za izvođenje radova. Nakon dobijanja potrebne dozvole, planirani su pripremni radovi na mostu, jer je most u prilično lošem stanju. Uz navedeno učešće lokalnih vlasti, planirano je i održavanje sastanaka sa društveno osvještenim privrednim subjektima, koji su u prošlosti podržavali slične aktivnosti.
U realizaciji aktivnosti planirano je učešće učesnika srednjih i osnovnih škola, sportskih kolektiva, KUD-ova te djece iz oba gradska vrtića, kako bi ova akcija bila viđena kao istinski poklon mladih Gradu Goraždu.
Ovim putem pozivamo sve koji na bilo koji način žele podržati ovu akciju da se jave nekom od organizatora, odnosno članova neformalne grupe, lično ili putem društvenih mreža. Građani Goražda će o svim našim sljedećim koracima biti blagovremeno obavješteni putem medija”- napisali su u saopštenju goraždanski mladići.

Nihad, Vekas, Nedžad, Edo, Mirza i Faruk su/ za početak/ pokazali lijepo lice goraždanske mladosti, ma kako neko tumačio njihovu inicijativu i poziv.
Sada je red da i mi pokažemo naše lice – kroz konkretnu podršku ovog dobroj i korisnoj ideji, čija bi realizacija bila i vidljiva i korisna i lijepa.

GLAS GORAŽDA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.