(FOTO) PRODAJA DRININE IMOVINE JOŠ UVIJEK TAJNA, GRAĐANI GORAŽDA IZGUBILI 80 MILIONA KM

Hits: 3180

Već nekoliko godina pravosuđe u Bosansko-podrinjskom kantonu ne rješava slučaj sumnjivo prodane imovine bh. državne kompanije Drina, koja se nalazila na području Crne Gore.

Imovinu te građevinske kompanije vrijednu 80 miliona KM kupio je izvjesni Slobodan Knežević, i to za samo pola miliona maraka! Prema nezvaničnim informacijama istraga u Tužilaštvu BPK je potpuno obustavljena, iako je FUP ranije podnio krivičnu prijavu za ovaj slučaj.

Iz opozicije upozoravau da se u Goraždu ignoriše šteta prouzrokovana državi i građanima. A najveće šteta napravljena je upravo kroz imovinu Građevinskog preduzeća Drina d.d. Goražde. Većinski vlasnici Drine danas su neki od članova SDA.

Odluku o prodaji imovine preduzeća GPD Drina d.d. Goražde crnogorskom biznismenu Kneževiću donio je predsjednik Nadzornog Odbora Drine Zijad Deljo. Imovina Drine u Crnoj Gori vlasništvo je BPK, a ne preduzeća, pa eksperti upozoravaju da Zijad Deljo, sa ostalim članovima Nadzornog odbora i menadžmenta GPD Drina nisu imali pravo prodavati tu imovinu.

Rijetko ko u Goraždu smije govoriti o ovom slučaju. Jedan od njih je zastupnik SDP-a u Skupštini BPK-a Goražde Suad Došlo.

– Na osnovu naših zaključaka u Skupštini, FUP je podnio krivičnu prijavu i dostavio izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, ali nije se pomaklo dalje od toga. Mislim da su čak i zatvorili slučaj. Ovdje niko neće da se bavi radom Kantonalnog tužilaštva. Dok se u Goraždu ne promijene tužioci, nema pomaka. Lično se nisam obraćao VSTV-u, a moguće je da to neko i uradi – kaže Došlo za Patriju, dodajući da se ne može sjetiti da je pravosuđe u Goraždu bilo koga osudilo za privredni kriminal.

On je komentirao i činjenicu da je SDA sada uvela povjereništvo te stranke u Goraždu. Sumnja da to može donijeti nešto dobro za sam grad. Kaže da „godinama oni ratuju, ali se ujedine kad ih neko sa strane dirne“.

– Nema nikakvih pomaka i sve se svodi na „sjaši kurta da uzjaše murta“. Ovaj se i zvao Mustafa Kurtović, sad će druga struja doći, ali ništa neće biti bolje  – dodao je Došlo. Smatra da je upavo vrh SDA kriv jer se u goraždanskom pravosuđu kreirala siva zona.

U Goraždu padaju vlade, broj stanovništva je manji, plate u privredi su minimalne. Goražde se spominje kao privredno čudo Bosne i Hercegovine, gdje je broj ljudi na birou za zapošljavanje minimalan. S druge strane, činjenice govore i to da je životni standard građana u Goraždu dosta loš. Štrajkovi zdravstvenih radnika su česti. “Dobro žive uglavnom oni koji su bliski premijeru Emiru Okoviću i bivšem načelniku Goražda Mustafi Kurtoviću, u čije vrijeme je i prodata imovina Drine.”

Pozivajući se na Sarajevsku berzu Žurnal je ranije objavili da je jedan od suvlasnika GPD Drina i izvjesni Halil Oković. Isto prezime nosi i aktuelni premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković. Halil Oković je akcionar i u Privrednoj banci Sarajevo, a njegovo ime se dovodi u vezi u sa firmama Okac d.o.o., Mlin Ustikolina, Pobjeda Rudet d.d., Ginex d.d., Goraždeputevi d.o.o., Goraždestan d.d.. Oković je skoro uvijek pobjednik svih infrastrukturnih tendera tokom mandata Emira Okovića kao premijera BPK Goražde.

Firma koja koristi šljunak iz rijeke Drine ne plaća nikakve koncesione naknade Gradu Goražde, ili kantonu. Naprotiv,  premijer Oković plaća Halilu Okoviću “vađenje” materijala iz rijeke, pod izgovorom da ne koristi prirodna bogatstva Grada već da čisti korito rijeke Drine.

– Svaki put kada je neko postavio pitanje u vezi ove neracionaine prakse, Skupština BPK je prekinuta. Važna osoba za ovakve privredne ugovore je sekretar Vlade Emir Sijerčić. Član je raznih Vladinih komisija,  uglavnom onih koje su u vezi sa javnim nabavkama. Bio je instruktor za javne nabavke, član grupe za koncesione ugovore, član komisije protiv korupcije itd. – kaže jedan od sagovornika Patrije.

Direktor Drine Hajrudin Vlajčić saslušan je u Tužilaštvu KS u okviru akcije Zadruga. Uvedene su mu mjere zabrane. Zadruga je počela 24. januara. Akcijom je obuhvaćeno na stotine osoba i firmi osumnjičenih za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca.

DF-ova zastupnica u Skupštini BPK Edita Velić za agenciju Patria ranije je upozoravala da „ukoliko je prodaja imovine Drine bila nezakonita, onda bi neko trebao i odgovarati“.

nap.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *