(FOTO) PROMOVISANA KNJIGA „LOBIRANJE U SAVREMENIM USLOVIMA“

Hits: 344

„ U ovoj knjizi nudi se putokaz za svakog čitaoca, lobistu ili studenta koji žele spoznati istinsko lobiranje, te koje metode i tehnike lobiranja mogu biti upotrijebljene – rekao je između ostalog, akademik, prof.dr Mirko Pejanović, na promociji knjige “Lobiranje u savremenim uslovima“ čiji su autori dr. Sc. Kostadin Pušara, akademik, dr. sc. Jasmin Jaganjac i dr. sc. Željko Kovačević.
Promocija je u Goraždu održana uz podršku kantonalnog Ministararstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport , u okviru programa obilježavanja Dana grada Goražda i BPK Goražde.

Uz prof. dr. Pejanovića, promotori su bili i dr.sc Azra Hadžiahmetović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i dr.sc. Edin Rizvanović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Mostaru.
„ U tehničkom smislu, knjiga je pisana jasnim i razumljivim stilom, što je čini pristupačnom širokom spektru čitalaca. Ovako koncipirana knjiga „ Lobiranje u savremenim uslovima“ predstavlja korisnu publikaciju, ne samo u svrhu boljeg razumijevanja ove problematike nego i njene praktične primjene“ – kaže se u recenziji prof.dr. Azre Hadžiahmetović.

U recenziji prof.dr Edina Rizvanovića ističe se : „ Slijedeći osnovne naučne postulate, autori su uspjeli su uspjeli u nakani da čitaocima validnu teorijsku podlogu značaja što ga lobiranje danas ima na generalnoj ravni. To ujedno znači da će ovo djelo svojim aktuelnim sadržajem privući i zaintrigirati širu ciljnu grupu, omogućiti širenje znanja iz ove značajne oblasti, te otvoriti proces njenog institucinalizma“.

Uz pomenute istaknute naučne radnike, recezenti knjige su i dr.sc. Zdenko Klepić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru , dr. Sc. Vladimir Rosić, rtedovni profesor u trajnom zvanju i znanstveni savjetnik društvenih znanosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i dr.sc. Marjan Tanushevski, profesor BAS Instituta u Bitoli, Makedonija.

Knjiga „ Lobiranje u savremenim uslovima“ donosi naučnu elaboraciju svih važnih aspekata lobiranja i poslužiće u sticanju znanja za uspostavljanje lobiranja u procesu odlučivanja u institucijama Bosne i Hercegovine i institucijama Evropske unije – rečeno je na promociji u Goraždu.

O pojmu, definiciji i značaju lobiranja govorio je ovom prilikom i jedan od autora knjige dr.sc. Jasmin Jaganjac.

Zadovoljstvo što je promocija organizovana u Goraždu izrekao je resorni kantonalni ministar Damir Žuga.

Moderatorica promocije bila je novinarka Elma Kazagić.

Knjiga „ Lobiranje u savremenim uslovima“ je izuzetno značajno naučno i stručno djelo, okupila je u njenom nastajanju ali i u periodu ocjenjivanja njenih vrijednosti i tokom promocija vrhunska imena u svijetu nauke u regionu, i zaista je šteta ( i neshvatljivo) da je goraždanskoj promociji prisustvovalo tek tridesetak posjetilaca.

Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: