(FOTO) PRUST OKUPIO LJUBITELJE POEZIJE

Hits: 45

Postalo je gotovo uobičajeno da se na promocijama knjiga u Goraždu na prste jedne ili dvije ruke broje posjetioci. Ili čak da se predstavljanje knjiga zbog nedolaska puiblike – otkaže…

I onda se desi promocija nove zbirke poezije goraždanskog pjesnika Munevera Perle pa u malu salu Centra za kulturu dođe veliki broj ljubitelja pisane riječi. Perla je do sada izdao tri knjige pjesama pod naslovima „ Zagrljaj ucjene“, „ Klesala, tesala, pojila“ i „ Slike i prilike“, a četvrta zbirka poezije izišla je pod zanimljivim naslovom „ Proust je bio u pravu“.

Marsel Prust ( Marcel Proust) je francuski književnik, znamenit i po velikom djelu „ U traganju za izgubljenim vremenom“ i ovaj je pisac pjesniku Perli bio poveznica sa porukama koje je u njegovim pjesmama odaslao čitaocima. Prust je tako na osebujan način okupio poznavaoce i ljubitelje poezije u Goraždu na promociji knjige, u jednoj sjajnoj večeri bogatoj dobrim vibracijama i osmjesima koji su utoplili prohladnu decembarsku noć.

„Nova zbirka sadrži za razliku od prethodne tri, zaokret u književno poetskom kontekstu. Pjesnik pravi značajan iskorak u estetskom kao i povijesno – književnom opusu, ponire u dubine svih tajni poezije i donosi na papir standardno dobre pjesme, što se i da očekivati od dokazanog poete iz Grada sa Drine…Perla ostavlja još jednu zbirku pjesama iza sebe koja će sigurno naći svoj put do čitalaca, a historija književnosti će zapamtiti zbirku „ Proust je bio u pravu“ kao izuzetan doprinos književnosti i umjetnosti pisane riječi…“ – rekao je na promociji recezent zbirke mr. Muhamed Muminović.

Pjesme iz nove zbirke pjesama Munevera Perle, uz autora, na promociji je čitala i lektorica knjige Senada Aleta.

Knjiga poezije „ Proust je bio u pravu“ autora Munevera Perle štampana je uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.
Izdavač knjige je goraždanski Centar za kulturu čiji je direktor Murat Fejzić na promociji izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova ustanova nastavila tradiciju izdavanja knjiga pa i knjiga pjesnika koji su članovi književnog kluba „ Isak što djeluje pri Centru za kulturu.

I na kraju promocije čin koji simbolizuje pjesnikov odnos prema poštovaocima knjige i njegovog stvaralaštva. Svi ljubitelji poezije prisutni na ovom događaju dobili su besplatno primjerak nove knjige Munevera Perle.

Uprkos vremenu koje nije poticajno ni za poeziju ni za pjesnike, poezija se u Goraždu i dalje stvara a pjesnici u gradu na Drini imaju svoje poštovaoce .

Izvor – “Novina Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *