FOTO/ PSIHOLOZI O STRAVIČNOM ZLOČINU U GORAŽDU: ŠTA JE NEZIRA NATJERALO DA ISKASAPI MAJKU, NANU I OČUHA

Hits: 7275

Krvoproliće koje se odigralo između četiri zida porodične kuće Kamenica u Bogušićima kod Goražda duboko je potreslo bh. javnost, ali ujedno i otvorilo glavno pitanje za psihijatre. Zašto je mladić Nezir Kamenica sjekirom ubio svoju majku, očuha i nanu?

Unutrašnje promjene

Psiholog Aleksandar Milić mišljenja je da su Nezirove riječi koje je izgovorio pred tužiocem da mu nisu poklanjali dovoljno pažnje samo djelić stvarnog uzroka krvavog pira te da se njegovo opravdanje ne može uzeti kao definitivni uzročnik ubistava najbližih. Milić tvrdi da je to bila “odbrana od samog sebe”.

On pojašnjava da se ovakvo krvoproliće ne može dogoditi tek tako te da su se, zasigurno, u 21-godišnjaku dešavale psihološke promjene, koje je bilo nemoguće ne primijetiti ranije. Također, profesor Milić smatra da su Nezirovim unutrašnjim previranjima prethodila neka negativna dešavanja tokom odrastanja, koja su vremenom dovela do totalnog gubitka kontrole.

 

Milić: Brojni su uzroci ovog krvavog zločina

– Prilikom procjene bilo čije ličnosti, pa i Nezirove, neophodno je sagledati sve unutrašnje konflikte i nesklad između onoga što čovjek želi i onog što se dešava u stvarnosti. Te interne promjene vremenom prerastu u eksterne, odnosno, počnu dolaziti do izražaja kroz međuljudske odnose. Svemu tome doprinosi poremećaj u komunikaciji s okruženjem – kaže Milić.

U takvim osobama u kojima su, kako je psiholog Milić opisao, unutrašnje snage slabe, neugodna osjećanja se nagomilavaju i onda se to odrazi kroz samopovređivanje ili povređivanje drugih, u konkretnom slučaju, kroz ubistva članova porodice.

Spektar uzroka

– Dodatni faktori koji mogu pogoršati situaciju su alkohol, koji može razbuktati negativne osjećaje poput mržnje ili ljubomore. Potom nedovoljna pažnja i briga bliskih osoba, koju je naveo Nezir, ali, naglašavam, to je samo jedan od mogućih nagona. Također, materijalni problemi mogu biti uzročnik. Na koncu, i negativni događaji tokom odrastanja umnogome utječu na profil osobe – ističe Milić.

Hronologija zločina u Bogušićima

Neziru Kamenici određen je pritvor. Trostruko ubistvo počinio je 2. maja oko 21 sat. Kad je ulazio u kuću, nosio je tri sjekire. Očuh mu je bio okrenut leđima, radio je nešto na laptopu kada ga je udario u glavu. Majka Zehra ušla je iz druge prostorije, zamahnuo je manjom sjekirom i udario ju je po rukama i glavi, jer je pokušala da se odbrani. Onda ju je s više udaraca sjekirom udario u predjelu glave. Zatim je otišao u drugu prostoriju i nanu Šemsu, dok je ležala također usmrtio s više udaraca sjekirom.

Očuhovo tijelo odvukao je do kade u kupatilu, a tijela majke i nane ostavio je u dnevnom boravku i pokrio ih jorganom. Potom je u kući u kojoj je počinio stravični zločin i prespavao. Sutradan je krenuo ka Sarajevu, na obližnje odlagalište šljunka bacio je ključ od kuće, koju je po polasku zaključao i sačekao je autobus. Prijavio se u Policijsku stanicu Ilidža, gdje je priznao zločin.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.