FOTO/ „RAZVOJ NOVIH VJEŠTINA U DIGITALNOM DOBU“

Hits: 667

U okviru projekta „ Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, goraždansko Udruženje „ Aldi“ realizovalo je uspješnu panel diskusiju na temu „Razvoj novih vještina u digitalnom dobu“.

Panelista – uvodničar Demir Imamović je u opsežnoj ali i vrlo preciznoj prezentaciji ilustrovao značaj informacionih tehnologija u procesima obrazovanja i na osnovu toga kreiranja novih radnih mjesta za osobe sa visokim znanjima i kompetencijama. Ova analiza , osim aktivnosti koje bi u tom cilju trebalo preduzeti sadrži i kompartivni pregled regulative i prakse u ovoj oblasti u evropskoj uniji i zemljama u okruženju.

Cilj ove panel diskusije, naglasili su njeni organizatori, bio je da se razgovora o prilagođavanju modela obrazovanja odraslih potrebama savremenogh doba , aktivnostima na izradi strategije obrazovanja odraslih u BPK Goražde, procesu izrade i modifikacije nastavnih programa i planova u školama prema potrebama tržišta rada, te o novim trendovima u obrazovanju.

Kako je rečeno tokom panel diskusije, bez zaokreta u pristupu obrazovanja svih kategorija stanovništva teško se može očekivati značajnija promjena na tržištu rada u dinamičnom vremenu nove industrijske revolucije koja je zasnovana u potpunosti na znanju i novim tehnologijama.

O rezultatima u primjeni Zakona o obrazovanju odraslih u BPK Goražde i iskustvima koja su već dobila zvanje „ goraždanski model“, te o potrebni činjenja novih iskoraka dalje na temeljima tih uspješnih iskustava govorili su Meliha Gačanin, izvršna direktorica Udruženja „Aldi“, Amir Duhović, viši stručni saradnik za pravne poslove u Ministarstvu za obrazovanje BPK Goražde, Admir Kurtović, direktor Srednje stručne škole „ Džemal Bijedić“ i Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Inače, projekat „ Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ u Goraždu, finansira se sredstvima Evropske unije. Nosioci projekta su Udruženje „ Aldi“ i Srednja stručna škola, a sveobuhvatni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprijeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u ukupnom kontekstu cjeloživotnog učenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.