FOTO/ SBiH NAJAVIO FORMIRANJE PROBOSANSKOG BLOKA – PROBOJ

Hits: 1733

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predstavila je na pres-konferenciji u Sarajevu nove ─Źlanove, profesora Suada Kurt─çehaji─ça, Mirsada Toka─Źu i Tarika Deli─ça.

Ujedno je najavila realizaciju projekta politi─Źkog centra (PROBOJ), odnosno formiranje probosanskohercegova─Źkog bloka, a o tome koje ─çe ga jo┼í stranke i pojedinci ─Źiniti, informacije ─çe objaviti uskoro. Jedini kriteriji su da im je Bosna i Hercegovina u srcu, a ┼żele se posvetiti br┼żem pridru┼żivanju BiH Evropskoj uniji, zaustavljanju ekonomske zaostalosti zemlje, borbi protiv ra┼íirene korupcije i kriminala, javlja Fena.

Pripreme za izbore

Stranka za BiH je tako─Ĺer saop─çila da se ozbiljno priprema za naredne op─çe izbore, a predsjednik Amer Jerlagi─ç izjavio da ve─ç sada razmi┼íljaju o mogu─çim izbornim kandidatima.

Kada je u pitanju revizija presude po tu┼żbi BiH protiv Srbije Jerlagi─ç ka┼że da je to pravo ┼żrtava na pravdu, a mogu─çi zahtjev nazvao isklju─Źivo pravnim, a ne politi─Źkim pitanjem.

Jerlagi─ç je kazao kako o─Źekuje da ─çe srbijanski premijer Aleksandar Vu─Źi─ç na dana┼ínjem sastanku u Beogradu “prenijeti dio svoje smirenosti” na sugovornike, politi─Źare iz BiH Milorada Dodika i Mladena Ivani─ça te im staviti do znanja da je pitanje revizije ove presude pravna stvar.

Povodom najave izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, Jerlagi─ç smatra da bi jedini logi─Źan pravac bio trasa Sarajevo – Tuzla – Bijeljina te dalje, autoputem do Beograda.

Novoprimljeni ─Źlan SBiH Suad Kurt─çehaji─ç je izjavio da u politi─Źkom anga┼żmanu ┼żeli da bude dok BiH ne u─Ĺe “u sigurnu luku”, EU i NATO, kao i da ┼żeli doprinijeti prosperitetetu i boljitku gra─Ĺana BiH te da pogodan prostor za takvo kolektivno djelovanje vidi ba┼í u Stranci za BiH. Najavio je da ─çe postaviti pitanje odr┼żivosti jednog od dva bh. entiteta koji nosi ime samo po jednom narodu, iako su i druga dva konstitutivna.

Za boljitak BiH 

Mirsad Toka─Źa je rekao da se dugo opirao ulasku u politiku, ali je u me─Ĺuvremenu odlu─Źio iza─çi iz intelektualnog komfora i u okrilju reformirane SBiH posvetititi se boljitku BiH koju on ┼żeli vidjeti kao ure─Ĺenu zemlju s razvijenom samoupravom na op─çinskom nivou, a ne entitetski organiziranu.

Tarik Deli─ç je istakao da je me─Ĺu rijetkim pojedincima koji su se vratili u BiH iz koje mladi ┼íkolovani ljudi uglavnom odlaze, jer ne vide perspektivu. Vratio se sa ┼żeljom da u─Źini ne┼íto za vlastitu zemlju u kojoj politi─Źke elite konstantno odr┼żavaju “staru retoriku”.

oslobodjenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.