FOTO/ SEBIJA JE POSLJEDICA, UZROK JE BAKIR

Hits: 1687

Ni uz jaku podr┼íku vladaju─çeg SBB-a, opozicija nije uspjela u dnevni red sjednice Predstavni─Źkog doma uvrstiti prijedlog smjene Sebije Izetbegovi─ç.

Sebija Izetbegovi─ç ne─çe biti smijenjena s funkcije generalnog direktora Klini─Źkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ne po prijedlogu zaklju─Źaka Kluba federalnih poslanika SDP-a BiH, koji su tra┼żili da se na ju─Źera┼ínjoj sjednici Predstavni─Źkog doma Parlamenta FBiH odlu─Źuje o tome da Upravni odbor KCUS-a razrije┼íi Izetbegovi─çku, a ako to ne uradi, da Vlada Federacije BiH razrije┼íi Upravni odbor. Ovaj prijedlog zaklju─Źaka ju─Źer nije dobio dovoljno glasova ni da bude uvr┼íten u dnevni red sjednice.

Pitanje ljudskosti

Prilikom poimeni─Źnog izja┼ínjavanja za uvr┼ítavanje prijedloga o smjeni Sebije Izetbegovi─ç, za je bilo 38 poslanika (SDPBiH, DF, BPS, A SDA, Na┼ía stranka, ve─çi dio SBB-a), suzdr┼żani su bili u SBiH, dijelu SBB-a i jedan poslanik HDZ-a BiH. SDA i najve─çi dio Kluba HDZBiH-HNS bili su protiv. Poslanici Kluba HDZ-a 1990 nisu bili u sali kad se glasalo.

Ipak, tokom utvr─Ĺivanja dnevnog reda otvorila se rasprava o ovom prijedlogu SDP-a BiH, a njihov poslanik Damir Ma┼íi─ç naveo je neke od razloga zbog kojih su se na prijedlog odlu─Źili: ÔÇťSituacija na KCUS-u je potpuno kulminirala i kap koja je prelila ─Źa┼íu su bili protesti pacijenata s Onkologije, koji su otpu┼íteni jer na KCUS-u ne rade aparati za zra─Źenje, a upu─çeni su da te zdravstvene usluge potra┼że u drugim klini─Źkim centrima. Nakon izvje┼ítaja medija o protestu pacijenata, oni su naprasno vra─çeni na odjel iako su im otpusne liste bile uru─ŹeneÔÇŁ.

On je naveo da je za vrijeme mandata Sebije Izetbegovi─ç, a zbog u┼íteda koje ona pravi, KCUS napustilo 50 eminentnih ljekara, da nedostaje i osnovnih medicinskih materijala poput gaza i analgetika, da trenutno 70-ak djece ─Źeka na izmje┼ítanje zbog operacija srca…

– Poznato je da je KCUS u finansijskim problemima, ali je nedopustivo da se u┼ítede vr┼íe na ra─Źun pacijenata, rekao je on.

Nezavisni poslanik Ilhan Bu┼íatli─ç je upozorio da smjenu Sebije Izetbegovi─ç ne─çe dozvoliti njen suprug (Bakir Izetbegovi─ç, lider SDA, ─Źlan Predsjedni┼ítva BiH; op.a.): ÔÇťAli, i ako uspijemo da iznudimo njenu smjenu, ona ne─çe ni┼íta donijeti, jer je Sebija Izetbegovi─ç posljedica, a uzrok je Bakir Izetbegovi─ç. Prije ─çe ona nas sve smijeniti, nego mi njuÔÇŁ.

 

Odbijen je i prijedlog SDP-a da se odluka Vlade KS-a o poskupljenju grijanja pošalje na Ustavni sud FBiH

Ismet Osmanovi─ç, ┼íef Kluba SDA, kazao je da poslanici SDA nemaju ni┼íta protiv toga da se kriti─Źki raspravlja o bilo kojem menad┼żmentu, ali da bi osnovni red bio da se od menad┼żmenta zatra┼żi izvje┼ítaj. Dodao je da SDA ne─çe podr┼żati uvr┼ítavanje ovih zaklju─Źaka u dnevni red. Na to je uslijedila o┼ítra kritika iz opozicije, pa je D┼żevad Ad┼żem (DF) kazao da pacijenti koji ÔÇťmo┼żda sad broje svoje zadnje minuteÔÇŁ nemaju kad ─Źekati da menad┼żment napravi izvje┼ítaj i dodao da su nacionalne partije uni┼ítile i obrazovanje i zdravstvo. Osmanovi─ça je podr┼żao strana─Źki kolega Safet Ke┼ío, koji je rekao da je prijedlog SDP-a politikantstvo i skupljanje jeftinih politi─Źkih poena. Spo─Źitao je SDP-u da su u pro┼ílom sazivu vlasti imali i premijera i direktora KCUS-a, te da je sada┼ínji menad┼żment KCUS-a zatekao 100 miliona KM duga, a da niko nije na┼íao za shodno da kupi novi aparat na KCUS-u.
Na to je reagovao poslanik SDP-a i biv┼íi premijer Nermin Nik┼íi─ç: ÔÇťInteresantne su potrebe SDA da za sve ┼íto je lo┼íe optu┼żi SDP, jo┼í samo da nas optu┼żite ┼íto su ljudi bolesni. Evo, ja predla┼żem kompromis, da odmah sutra bude vanredna sjednica i da nam do sutra dostave izvje┼ítaj iz KCUS-aÔÇŁ.
Jasna Durakovi─ç Had┼żiomerovi─ç (SBB) je poru─Źila Ke┼íi da je ÔÇťovo pitanje ljudskosti, a ne politikantstvaÔÇŁ.

Mahir Me┼íali─ç (DF) je kazao da podr┼żava smjenu direktorice KCUS-a, jer je ona na taj polo┼żaj do┼íla nepotizmom, te da je degutantno pri─Źati kojoj partiji pripada KCUS i da u klini─Źke centre treba zapo┼íljavati stru─Źne ljude: ÔÇťDovedimo ljude koji ─çe popraviti stanje u klini─Źkim centrima. Trebamo depolitizirati javne ustanove i javna preduze─ça i kako vas nije sramota govoriti o tome ko je napravio ve─çu dubiozuÔÇŁ.

Druga strana

┼áef Kluba HDZBiH-HNS Jozo Bagari─ç je rekao da mu je ┼żao zbog problema koji se doga─Ĺaju na KCUS-u, da ne podr┼żavaju uvr┼ítavanje prijedloga SDP-a u dnevni red i da su spremni odazvati se u svako doba na vanrednu sjednicu, ali sa odgovaraju─çim materijalima.

U nekoliko navrata je iz opozicije nagla┼íeno da oni razumiju poslanike SDA, jer moraju ┼ítititi suprugu predsjednika svoje partije. Nakon sjednice, potpredsjedavaju─ça Predstavni─Źkog doma Vesna ┼ávancer (SBB) pojasnila je medijima za┼íto je ona bila suzdr┼żana na prijedlogu SDP-a: ÔÇťNe treba bje┼żati od toga, ali smatram da treba sagledati i drugu stranu, izvje┼ítaj menad┼żmenta KCUS-aÔÇŁ.

Sjednicu je u prvom dijelu vodio potpredsjedavajući Mladen Bošković (HDZBiH), a predsjedavajući Edin Mušić (SDA) na sjednicu je došao nakon pauze koja je bila data poslije usvajanja dnevnog reda.
Poslanici su usvojili izmjene Krivi─Źnog zakona vezane za spre─Źavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ove izmjene su usvojene bez rasprave.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o unutra┼ínjoj trgovini kojim se, izme─Ĺu ostalog, uvodi nova kategorija ÔÇťtrgovac – pojedinacÔÇŁ, ali i propisuju prava, obaveze i odgovornosti organizatora pijaca. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom.

Prihva─çen je i nacrt novog zakona o koncesijama, kojim se defini┼íu podru─Źja za dodjelu koncesija, kao i koncesije koje su u nadle┼żnosti FBiH. Potpredsjedavaju─çi Mladen Bo┼íkovi─ç poslanike je upoznao sa dopisom Saveza op┼ítina i gradova u FBiH, u kojem se navode odre─Ĺene zamjerke i sugestije, a koje ─çe ulo┼żiti kroz javnu raspravu.

Takse na trupce

S ju─Źera┼ínjeg dnevnog reda izba─Źene su tri ta─Źke koje su se ticale izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima, uz obavezu da Vlada FBiH ┼íto skorije Parlamentu predlo┼żi novo zakonsko rje┼íenje, a izba─Źen je i nacrt zakona o provo─Ĺenju odluka sudova.

Poslanici su ju─Źer usvojili i zaklju─Źke sa ranije obavljenih tematskih sjednica o stanju u poljoprivredi i drvno-prera─Ĺiva─Źkoj industriji u FBiH.

Me─Ĺu zaklju─Źcima o poljoprivredi je i onaj kojim se Vlada FBiH zadu┼żuje da osigura sredstva klirin┼íkog duga za izmirenje svih naslije─Ĺenih dugovanja u ovoj oblasti kroz ovogodi┼ínji rebalans bud┼żeta. Kad je u pitanju drvno-prera─Ĺiva─Źka industrija, izme─Ĺu ostalog, zaklju─Źeno je da se mora hitno donijeti zakon o ┼íumama, ali i uvesti takse na izvoz trupaca, rezane gra─Ĺe izvan propisanih standarda i ogrjevnog drveta, a ┼íto je dato u zadatak Vladi FBiH.

oslobodjenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.