(FOTO) SKUPLJI PRIJEVOZ NEGO ZA OSTALE GRAĐANE

Hits: 131

Naprimjer, karta Goražde – Vitkovići za „obične“ putnike košta 3 marke, a za učenike 4,5 KM

Usluge prijevoza učenici u BPK Goražde plaćaju više nego ostali građani. Sa oko 450.000 maraka godišnje ovi troškove za osnovce u potpunosti se plaćaju iz kantonalnog budžeta, dok cijene autobuskih karata za srednjoškolce, zavisno od udaljenosti od škole, Vlada BPK subvencionira sa 50 do 70 posto.    

– Ovdje se radi o diskriminaciji prema učenicima. Oštećeni su roditelji koji moraju plaćati taj prijevoz. Naprimjer, povratna karta Goražde – Vitkovići za „obične“ putnike košta 3 marke, a za učenike 4,5 KM. Zar ne bi učenici trebali plaćati manje ili biti potpuno oslobođeni plaćanja prijevoza – kaže Ibrahim Delić, poslanik Naše stranke koji najavljuje da će odgovore zatražiti i iza skupštinske govornice.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija kaže da je Vlada upoznata s ovim problemom i da je on posljedica primjene Zakona o javnim nabavkama, na osnovu kojeg se bira najpovoljniji ponuđač na tenderu.

– Uskoro se trebaju raspisati tenderi za prijevoz učenika, pošto ugovori koje je sklopila prethodna vlada istječu. Komisija je tada odabrala najpovoljnijeg ponuđača, koji, izgleda, i nije najpovoljniji. Ako je cijena tri marke, onda ni za učenike ne smije biti viša. Učenici trebaju biti posebna kategorija, pa čak i prijevoznici trebaju dati subvenciju – ističe Bešlija. 

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.