(FOTO) SKUPŠTINA BPK GORAŽDE RASPRAVLJALA O SPORTU

Hits: 38

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde imala je danas tematsku sjednicu o sportu, ali je prekinuta, dok će termin njenog nastavka utvrditi kolegij.

Poslanici ali i sportski radnici, predstavnici sportskih saveza i klubova sa područja kantona, raspravljali su o finansiranju klubova, infrastrukturi te potrebama i mogućnostima unaprjeđenja ove oblasti u narednom periodu.

Informaciju o sportu prezentovao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija koji je naglasio da će ovo ministarstvo za finansiranje sportskih klubova u 2020. godini izdvojiti 300.000 KM.

Istakao je da za razliku od Goražda u kojem egzistira značajan broj sportskih kolektiva, u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH sporta gotova da nema, te je predložio tri segmenta kroz koje bi se trebao unaprijediti sport u cijelom kantonu, s akcentom na dvije nerazvijene lokalne zajednice.

– Potrebno je poduzeti aktivnosti o osnivanju novih sportskih klubova u općinama Foča i Pale u FBiH, kao i općinskih sportskih saveza. Bilo bi dobro razmotriti potrebe i uputiti u proceduru nacrt Zakona o sportskoj inspekciji ili izvršiti promjene postojećeg Zakona o sportu u pogledu inspekcijskog nadzora – smatra ministar Bešlija. 

Iako se značajna sredstva iz budžeta izdvajaju za gotovo sve sportske kolektive u kantonu, danas je naglašeno da su finansije problem svih klubova. Najviše vremena na sjednici raspravljalo se o sportskoj infrastrukturi. Istaknuto je da je Gradska dvorana „Mirsad Hurić“ u Goraždu, koja je bila primjer drugim općinama u prijeratnom periodu, sada u lošem stanju, a zagrijavanje je tema koja se problematizuje gotovo svake zime.

– Od 1996. godine do danas u Gradsku dvoranu je uloženo oko milion konvertibilnih maraka, i ne samo u dvoranu. Potrebno je riješiti problem zagrijavanja. Mi nastojimo koliko možemo, imamo projekte ali je potrebno obezbijediti sredstva – kazao je direktor JU Sportski centar Memsur Ćurović.

Tematska sjednica kantonalnog parlamenta o sportu je prekinuta uz zaključak kojim se pozivaju svi sportski klubovi i ustanove te građani da u roku od sedam dana Skupštini BPK Goražde dostave svoje prijedloge zaključaka iz oblasti sporta. O njima će se najprije očitovati resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde, a potom i Skupština u nastavku sjednice čiji će termin održavanja utvrditi kolegij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.