FOTO/ SVAKOG DANA STRAHUJU OD URUŠAVANJA ĆERPIĆARE

Hits: 4517

Za vrijeme agresije je granatirana i oštećena, a u svoje vrijeme građena je bez betonskih nosivih stubova od ćerpića i kamena, materijala koji se imao. Bez obzira što svaki sat, a ne dan, u kući porodice Topuz iz sela Bakije kod Goražda predstavlja rizik, još nema ništa od godinama obećavane pomoći o stambenom zbrinjavanju troje starijih i oboljelih.

A da je sredstva osiguralo Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe FBiH, porodica Topuz iz nadležne općinske službe obavještena je još 5. Avgusta prošle godine. Od tog poziva do danas ništa se nije desilo, kaže Raza Halilagić, žena koja ima 63 godine,a brine se o Uzeiru i Neziri Topuz, roditeljima koji su na pragu devete decenije.

Dom u kojem Uzeir i Nezira borave s kčerkom, moja im je desna ruka, u katastrofalnom je stanju. Toalet je izvan kuće, nema ni bojlera ni umivaonika. Svaka obilnija kiša i jači vjetar donose strah da stara kuća od ćerpića neće izdržati i da će se srušiti na njih. A drugog doma nemaju.

Halilagić: Ispred dotrajale kuće

-Majka ima godina i ona je invalid, a otac 88. Neki dan je pao i udario se, nije mu nikako dobro. Moram ihkupati u banji, a vidite kakvi su uvjeti. Nikakvi! A ni ja nisam dobro jer 63 su mi godine, ali moram da se brinem o njima – dodaje Raza

Gdje je otišla donacija

-Svi su govorili da je ova kuća prioritet i da se treba raditi od Općine Goražde do Federalnog ministarstva, ali do danas ništa. Iz Općine su me zvali 5. Avgusta i rekli mi da je stigla donacija, jer smo mi prioritet, ali od te donacije nema ništa. Gdje je ta donacija otišla, to nikako ne znam. Kome da se žalimo? Zovemo Općinu, kažu bit će, sačekajte, a mi u kući koja samošto se nije srušila, čekamo godinama – govori nam Raza.

Izvor – AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: