(FOTO) U “DANIMA JABUKE” UČESTVUJU UČENICI IZ, SRBIJE, CRNE GORE, HRVATSKE I MAKEDONIJE

Hits: 256

Oko 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske učestvuje u ovogodišnjoj privredno–kulturnoj manifestaciji “Dani jabuke”, koja je otvorena u Goraždu. 

Osim kompanija čija djelatnost ima veze s poljoprivredom, svoje proizvode izložili su i samostalni poljoprivredni proizvođači, koji ne kriju zadovoljstvo što je godina u Podrinju bila rodna. 

– Super je ispalo. Rodila je šljiva, orah, jabuka prerodila, ekstra. Danas sam izložio razne proizvode, sokove, džemove, suho voće, sirove šljive, dunje, ali i brašno, luk … Do sada sam osušio 500 kilograma šljive, jer ove godine sam nabr’o blizu 4000 kilograma. Veoma je tražena, jer sa našom šljivom požegom ne može nijedna druga – kaže Avdo Džemidžić iz Ustikoline.

Neobrađene parcele u okolini Goražda i Čajniča zakupila je profesorica Lejla Karović Kersting, koja već godinama živi i radi u njemačkom Frajburgu. Proizvodi žitarice i uljarice, koje pretvara u hladno presovana ulja. 

– Novina je da sada radimo na oko 15 hektara zemljišta, da smo okončali certifikaciju za ekološku proizvodnju i tražimo tržište, nadajući se rastu ekološke svijesti kod građana – kaže junakinja jedne od naših ranijih priča, te dodaje kako uzgaja lan, ćurekot, suncokret, ali i boreč, kukuruz, zob, ječam…

U okviru Dana jabuke tradicionalno se organizira i kviz znanja za učenike srednjih škola.  

– Sa nama su ove godine profesori i najbolji učenici poljoprivrednih i ugostiteljsko – turističkih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Oni će se takmičiti svako u svojim naučnim disciplinama, a onda će jedni drugima pružiti ruke. Ove vrijednosti su nemjerljive – kazao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Mirsad Hubanić.

U okviru manifestacije, čije su otvaranje uljepšale članice KUD “Vrelo” iz Čajniča i hora goraždanskog Centra za kulturu, a koju je otvorila premijerka BPK Goražde Aida Obuća, bit će održan i okrugli sto “Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja”, te dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.