FOTO/ U FOČI OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “VAŽNOST MULTIETNIČKOG SUŽIVOTA”

Hits: 1670

Mladi Fočaci iz oba bh entiteta organizirali su izložbu „Važnost multietničkog suživota“, kojom su pokazali multietnički karakter svoga grada u prošlosti. U galeriji Muzeja u Foči predstavljene su fotografije na kojima su zabilježeni svadbeni običaji u ovom gradu i okolini, druženja na Drini, odlazak na radničke sportske igre, lijepe Fočanke, kao i one koje pokazuju izgled ovog grada danas.

– Aktivnosti se organizuju u okviru projekta „Foča Town Memorial“ čiji je cilj da se grupa mladih iz različitih etničkih skupina i podijeljenih opština Foča i Foča FBiH okupe oko jedinstvenog projekta koji prikazuje multietnički karakter Foče. Radi se o razdoblju od 1950. godine do 80-tih godina. Radili smo tako što je muzej napravio akciju prikupljanja fotografija, a građani su donosili fotografije i objašnjavali njihov sadržaj. Krajnji rezultat je ova izložba koja je dopuna postojećoj postavci u muzeju – kazala nam je lider projekta, Dajana Kulić.

Kulić: Zajednički projekt

Projekat mladih iz Foče i Ustikoline podržan je kroz projekat PRO budućnost, kojeg u BiH finansira USAID, a implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

AVAZ