(FOTO) U GORAŽDU DODJELJENI KLJUČEVI VLASNICIMA 28 NOVOIZGRAĐENIH STANOVA U LAMELI H3

Hits: 140

Svečanim otvaranjem stambeno-poslovnog objekta “Lamela – H3” u Goraždu uspješno je okončan projekat Vlade BPK Goražde i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Projekat izgradnje 28 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora vrijedan oko dva miliona KM najvećim dijelom finansirali su korisnici, uz subvenciju kantonalne Vlade, a uglavnom je riječ o mladim bračnim parovima kojima su danas dodijeljeni ključevi.

– Živim sa suprugom i kćerkom i prvi put rješavamo naše stambeno pitanje. Uz podršku nadležnih organa, stan smo kupili po povoljnim uslovima što nas je i opredjelilo da ostanemo u Goraždu i ovo je dobar način da stambeno pitanje riješe mladi bračni parovi i da se na taj način zaustavi odlazak mladih iz Goražda – kazao je jedan od korisnika Elmin Helać.

Presijecanjem vrpce objekat su otvorili premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Bojan Krunić.

Vlada BPK Goražde ovaj projekat stambenog zbrinjavanja po povoljnijim uslovima sufinansirala je sredstvima u iznosu od 470.756 KM, a korisnici su za kvadratni metar stambenog prostora izdvojili 1020 KM, što je daleko ispod tržišne cijene.

Po riječima premijrke BPK Goražde Aide Obuće, radi se o veoma značajnom projektu kojim se pružila podrška rješavanju stambenog pitanja za 28 porodica uglavnom mladih, obrazovanih ljudi, intelektualaca koji će ostati da žive na području BPK Goražde zajedno sa svojim porodicama.

– Vlada BPK Goražde sufinansirala je ovaj projekat kroz kupovinu zemljišta, geomehanička ispitivanja i glavni projekat te subvenioniranje cijene stana po jednom metru kvadratnom u iznosu od 300 KM. Želim da kažem da ćemo i u narednom periodu nastaviti sufinansirati ovakve projekte, jer želimo da zadržimo što više mladih ljudi na prostoru našeg kantona – kazala je Obuća.

Implementator projekta izgradnje objekta je kompanija GPD “Drina” d.d. Goražde koja je i prije predviđenog roka od dvije godine izvršila sve obaveze predviđene ugovorom.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić naglasio je da je objekat “Lamela H3” još jedan u nizu u okviru projekta izgradnje stambeno-poslovnog bloka H, kojim je predviđena izgradnja šest stambeno-poslovnih objekata u ulicama Ferida Dizdarevića i 43. Drinske brigade.

U kratkom vremenskom roku očekuje se i završetak gradnje još jedne zgrade Lamela H4 za mlade bračne parove, i u pregovorima smo sa gradskom upravom za rješavanje i parking prostora u ovim ulicama. Zainteresovanost za kupovinu stanova je bila velika i imali smo više od 80 prijava za 51 stambenu jedinicu. U narednoj godini planirana je implementacija još jednog sličnog projekta na drugoj lokaciji, u kojem će biti obezbijeđeno između 18 i 24 stambene jedinice za mlade bračne parove starosne dobi između 35 i 40 godina, zavisno od potražnje u datom momentu – najavio je Krunić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.