FOTO/ U GORAŽDU ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU “VJERA I ZAŠTITA OKOLIŠA”

Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde organizovali su Goraždu okrugli sto na temu “Vjera i zaštita okoliša” Ovaj događaj je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost implementiran od CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

O temi okruglog stola govorili su Igor Kožemjakin – Jevrejska zajednica BiH, dr. Nenad Tupeša Srpska pravoslavna crkva u BiH, dr. Mile Babić – Katolička crkva u BiH, dr. Orhan Jašić – Islamska zajednica u BiH. Prisutnima se u ime projekta PRO-Budućnost projekta obratila Kristina Šešlija. Pored pomenutih predstavnika učešća na Okruglom stolu uzeli su i predstavnici Japana, OSCE-a i SFOR-a.

Dobrodošlicu učesnicima skupa uputio je načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović.

Riječ je o veoma značajnoj temi kazao je u izjavi za medije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafić – ”Jedan od organizatora ove današnje manifestacije je Medžlis Islamske zajednice Goražde. Drago nam je što su se danas odazvali svi pozvani, što smo danas tu i što govorimo o jednom veoma bitnom problemu, a to je zaštita okoliša. Naime, u svim našim gradovima imamo problema sa tim i danas govorimo sa aspekta vjera da vidimo kako vjera gleda na zaštitu okoliša, kako gleda na zaštitu na sve ono što nas danas zbližava.

I zaista danas smo imali priliku saslušati referate od vjerskih zajednica, od crkava i zasigurno danas ćemo imati dosta o tome da govorimo šta nas zbližava. Tako ćemo jedni druge razumjeti, tako ćemo naše probleme o kojima danas govorimo rješavati zajedno sa vjernicima, lokalnom zajednicom i svim našim džematlijama i stanovnicima svih naših gradova u okruženju” – rekao je Džafić.

U radu okruglog stola učestvovali su članovi i aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, imami i sveštenici, vjeroučitelji i drugi prosvjetni radnici, te mladi iz općina Foča, Foča u FBiH, Goražde, Novo Goražde i Višegrad, predstavnici Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, Catholic Relief Services i Fondacije Mozaik, predstavnici OSCE-a i LOT EUFORA, predstavnici administracije općina Goražde i Novo Goražde, te predsjednici Crkvene opštine Goražde i Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Izvor – Glas Gorazda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: