(FOTO) U GORAŽDU ODRŽAN SEMINAR ZA NASTAVNIKE I PROFESORE BOSANSKOG JEZIKA

Hits: 416

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod BPK Goražde u saradnji sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu organizovali su u Goraždu izuzetno zanimljiv i višestruko koristan seminar za nastavnike i profesore bosanskog jezika.

Više od 80 prosvjetnih radnika iz osnovnih i srednjih škola slušali su predavanja na teme“ „Pregled razvoja bosanskoga jezika“ , „ Metode za određivanje padežnih oblika“, „ Kako učiti i naučiti akcente“ i „ Nacionalna književnost u funckiji nastave maternjeg jezika“. Predavači su bili uposlenici Instituta za jezik Dr.sc Alen Kalajdžija, Mr.sc Aida Kršo, Dr.sc Jasmin Hodžić i Hadžem Hajdarević, književnik.

Kako je u pozdravnoj i uvodnoj riječi na seminaru istakla Dika Makota, direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda, očekivani ishod seminara je da nastavnici i profesori ovladaju novim metodičkim, naučnim i stručnim činjejicama koje će koristiti u nastavi bosanskog jezika i književnosti, kao i u razrednoj nastavi, sve sa ciljem proširivanja kompetencija čitanja, pisanja i usmenog izražavanja učenika.

Ovaj seminar je rezultat uspješne saradnje Ministarstva za obrazovanje i Pedagoškog zavoda BPK Goražde i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, koja će biti, kako je najavljeno na završetku seminara, nastavljena novim stručnim predavanjima za prosvjetne radnike i obogaćivanjem književnog fonda školskih biblioteka, djelima vezanim za bosanski jezik.

Izvor – Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.