(FOTO) U KORITU RIJEKE DRINE PRONAĐENA TOPOVSKA ĐULAD IZ OSMANSKOG PERIODA

Hits: 1747

Tokom potrage za neeksplodiranim ubojitim sredstvima iz proteklog rata, pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke i Federalne uprave Civilne zaštite u rijeci Drini, u centru Goražda, pronašli su topovske kugle iz osmanskog perioda. Tri primjerka predata su Zavičajnom muzeju u Goraždu, a jedan će biti upućen na analize kako bi se precizno utvrdila njihova starost.
– Pronađen je i jedan upaljač koji datira iz perioda Prvog svjetskog rata i topovska đulad koja potiču negdje iz druge polovine 17. ili s početka 18. stoljeća. Podrobnijom analizom ćemo utvrditi vrstu oruđa, njegovo tačno porijeklo i starost – kazao nam je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje neekslodiranih ubojitih sredstava FUCZ-a. Tokom pregleda najfrekventnijih kupališta ispod Baćanskog i mosta Alije Izetbegovića u centru Goražda, te kod kampa Moto kluba Goražde, uz pomoć sonara i podvodnih metal detektora pronađena su i eksplozivna sredstva iz posljednjeg rata – minobacačke granate od 120 i 82 mm i jedno zrno kalibra 75 mm ispaljeno iz brdskog topa “Zis”.
Topovska đulad bit će dio naše redovne arheološke postavke u Zavičajnom muzeju naglasio je rukovodilac muzeja Adi Džemidžić:
– Prilikom provjeravanja obale odnosno korita rijeke Drine u namjeri da se pronađu neeksplodirana ubojita sredstva iz proteklog rata, pronađeni su topovska đulad iz osmanskog perioda koja se mogu okvirno tretirati da potiču iz 17.-18. stoljeća. To su đulad vjerovatno lijevanog, odnosno kovanog željeza sa nekim rupicama za barut i što se tiče nas kao Zavičajnog muzeja nama je drago da su ljudi koji su pronašli to izrazili veliku želju da to poklone nama kao Zavičajnom muzeju. To će dobro doći za našu redovnu arheološku postavku. Kolege koji su pronašli đulad pokušat će uraditi neki rendgenski snimak da pokušaju napraviti analize tačnog datiranja ovih đuladi.’’
Zahvalnost pripadnicima jedinice specijalne policije iz Češke i Federalne uprave civilne zaštite ovom je prilikom izrekao i Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda koji je posebno istakao značaj njihovog angažmana u stvaranju sigurnog životnog ambijenta za građane Goražda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: