FOTO/ U OPĆINI GORAŽDE OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Hits: 1021

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan volontera. Tim povoodom načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Općine organizovao prijem za volontere koji volonterski rad obavljaju u zgradi Općine.

Načelnik Muhamed Ramović je ovom prilikom uputio čestitke svim volonterima, povodom Međunarodnog dana volontera, kazavši kako je veoma zadovoljan radom volontera u Općini Goražde, njihovom sposobnošću usvajanja novih znanja i vještina, te kako je siguran da će volontiranjem steći znanja i vještine koje će im uveliko biti od koristi prilikom pronalaska posla – ”Općina Goražde nastavlja sa pozitivnom praksom da uvijek ima otprilike između 20-30 volontera. To je jedna pozitivna priča koja uvijek traje. To ćemo i nastaviti. Mi smo primjer sigurno lokalne zajednice kada je u pitanju broj volontera. To su mladi sa visokom stručnom spremom i srednjom stručnom spremom koji ovdje volontiraju 12 odnosno 10 mjeseci. Nakon toga imaju pravo polagati stručni ispit i mi smo opet spremni da im platimo i finansiramo taj njihov stručni ispit. Drago nam je što su se već uklopili u sistem lokalne zajednice, što za kratko vrijeme nauče kako funkcioniše jedna lokalna zajednica od samog prijema akta, obrade akta i rješavanja po tom predmetu. Drago nam je da oni prođu kroz različite službe i sigurno da su nakon vremena koje ovdje provedi volontirajući i nakon što polože stručni ispit, već spremni za tržište rada, -kazao je  načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

volonteri2

Prema riječima volontera iskustvo stečeno u Općini Goražde biće im od velike koristi i sigurno se nadaju da će im pomoći pri pronalasku posla, jer imaju priliku naučiti kako funkcioniše organ uprave, kancelarijsko poslovanje, rad sa strankama i sve ostale vještine koje će im biti izuzetno korisne u budućnosti, o čemu su u izjavi za medije govorili Suvad Muhović i Irma Topuz.

”Želim da se zahvalim Načelniku na prijemu za Međunarodni dan volontera. Volontiram u Službi  za finansije, trezor i privredu kod mentora Fadila Salkovića. Tu sam 12 mjeseci. Za 12 mjeseci sam naučio puno toga. Prezadovoljan sam usvojenim znanjem.” – kazao je u izjavi za medije dipl.ing. poljoprivrede Suvad Muhović.

volonteri3

Ovo iskustvo zaista će mi dosta pomoći naglašava dipl. pravnik Irma Topuz – ”Trenutno sam 7 mjeseci ovdje u Općini. Zadovoljna sam jer nemaju svi mladi priliku da volontiraju. Ovo je lokalna zajednica u kojoj imamo neke prednosti. Trenutno sam u Službi društvenih djelatnosti i zadovoljna sam volontiranjem u ovoj instituciji. Mislim da će mi ovo dosta pomoći u usavršavanju u mojoj struci.”

Obavljanje volonterskog rada mladih redovna je praksa u Općini Goražde koja se pokazala veoma uspješnom, jer omogućava mladim ljudima da steknu neophodno radno iskustvo kako bi stekli pravo na polaganje stručnog ispita, a time i postali konkurentni na tržištu rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.