(FOTO) U RASADNIKU SE GRADI ZGRADA SA 20 STANOVA ZA SOCIJALNO UGROŽENE I RASELJENE OSOBE

Hits: 223

U sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a implementatori su bh. institucije, u naselju Rasadnik u toku je izgradnja zgrade socijalnog stanovanja, čijom će izgradnjom biti obezbijeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada.

Tim povodom gradonačelnik Goražda  Muhamed Ramović danas je sa saradnicima posjetio radove na izgradnji pomenute zgrade koju gradi firma GP Drina Goražde.

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14 000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion Eura, a učešće naše Države iznosi oko 15 miliona Eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).

O važnosti izgradnje zgrade u naselju Rasadnik, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije

– BiH je dobila 101 milion Eura za zbrinjavanje socijalno ugroženih i raseljnih porodica i gašenje kolektivnih centara. Grad Goražde je aplicirao za ta sredstva i odobreno nam je oko 9 miliona KM i ovo je prva zgrada koju gradimo gdje će biti uloženo oko milion KM. Rok za završetak radova je februar 2019. godine, gdje će biti smješteno 20 porodica. Uskoro se raspisuje Javni poziv za gradnju još 5 zgrada na području Goražda, prije svega to su dvije zgrade ovdje u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih bega Kuljuha, gdje će se rušiti postojeće barake i peta zgrada biće u vlasništvu JU Dom za stara i iznemogla lica. Ove projekte realizujemo zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kao i sa našom Vladom BPK. Osim gradnje ovih zgrada u ovih 9 miliona je predviđeno utopljavanje i rješavanje krovova zgrada u ul. Maršala Tita –kaže Ramović.

Što se tiče kolektivnih centara, mi planiramo da ih sa 2019. godinom ugasimo sve i uglavnom teži slučajevi će biti riješeni, ostaće još nekoliko porodica sa neriješenim pitanjem, ali planiramo aplicirati za još jednu zgradu čime bi se sve socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada smjestile i riješio bi se taj problem.”

gorazdeportal.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.