(FOTO) UČENICE, MAME I NASTAVNICE DAROVALE KOSU DJECI OBOLJELOJ OD RAKA

Hits: 658

Učenice i nastavnice OŠ “Sveti Sava” ošišale su danas svoju kosu koju će donirati za izradu perika djeci oboljeloj od raka. Akciju, koju su pokrenule nastavnice ove škole, podržali su i roditelji, a sve je više djevojčica koje puštaju kosu kako bi i same učestvovale u ovoj humanoj misiji.

Učenice Milica Blagojević, Helena Apostolov i Nikolina Đogo sjele su na frizerske stolice i za petnaestak minuta upisale se među donore kose.

-Ošišaću kosu za djecu koja su bolesna, meni je duga kosa, ali će porasti, nije mi žao i ja sam zapravo srećna zbog toga-rekla je Milica Blagojević, učenica petog razreda škole.

Godinu dana Helena Apostolov puštala je kosu kako bi je ošišala i, kako kaže, tako pomogla i svojim vršnjacima.

-Nije mi žao, ja sam srećna i kosa će opet porasti-ističe Helena.

Šestogodišnja Nikolina Đogo kaže da se prvi put šiša za pomoć djeci.

-Nikad se nisam šišala prije , sada je došao dan da ošišam kosu i da pomognem drugima-srećna je Nikolina.

Ideju za realizovanje ove humane akcije malim i velikim Fočankama dala je njihova sugrađanka, Jelena Simović, koja je tokom ove godine svoju kosu ošišala i poklonila sarajevskom Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka“. Slijedeći njen primjer, nastavnice su odlučile da i u školskom okruženju predlože simbolično odsijecanje kose. Podrška je stigla od rukovodstva škole i od brojnih roditelja.

-Ovo je akcija humanitarnog karaktera u kojoj ću i sama učestvovati i dati nešto što maltene se i ne gubi. Dobiću novu frizuru, a moja kosa će pomoći djeci koja su ostala bez kose usljed jakih terapija koje koriste. Više djevojčica bi se odazvalo ovoj akciji, ali osnovni uslov je dužina kose koja najmanje treba da bude 20 centimetara, ali mnoge učenice puštaju kosu i čekaju da poraste. Ove tri djevojčice su se odmah javile i još jedna je donirala svoj rep koji je ranije odsjekla-kaže Ivana Vlaški, učiteljica.

Tatjana Šarić, nastavnica Engleskog jezika u OŠ “Sveti Sava” čeka da joj kosa dostigne potrebnu dužinu.

-Smatramo da je ovo human gest, jer mi od sebe ne dajemo skoro ništa, a toj djeci će pomoći mnogo. Ona djeca koja dobiju periku od donirane kose sigurno će biti zadovoljna i srećna-rekla je Šarićeva.

Akciji su se prilključile i majke djevojčica. Helenina i Nikolinina majka donirale su svoje ranije odsječene, ali očuvane repove kose. Donatori su pozvali sugrađanke da se odazovu ovoj akciji, koja će trajati narednih godinu dana.

Izvor – foča24.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *