FOTO/ UPUĆENO UPOZORENJE GRAĐANIMA POVODOM POŽARA

Budući da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, ovom prilikom Štab civilne zaštite Općine Goražde upozorava sve građane da prilikom čišćenja poljoprivrednih i drugih površina povedu računa kako ne bi došlo do neželjenih posljedica izbijanjem požara. Napominju se građani da su za izazivanje požara zakonom predviđene sankcije i kaznene mjere.

Govoreći o ovoj temi u izjavi za medije  v.d. starješina PVJ Općine Goražde, Mustafa Geca također je uputio upozorenje građanima – ”Što se tiče vremena koje je bilo u prvoj polovini februara mjeseca imali smo ukupno 14 intervencija, od toga 13 je bilo na livadama, šumama i sve do vikenda  nismo tražili ispomoć u ljudstvu od JP Bosansko-podrinjske šume. U petak smo imali poziv za požar iznad Deševe, gdje je ekipa jedna otišla, drugi smo požar za 10 minuta dobili na području mjesne zajednice Bogušići, gdje smo morali pozvati ljude iz JP BPK-s šume i ovom prilikom se zahvaljujem što su tako brzo djelovali i što su nam izašli u susret. Apelujem na građane da poslije ovakvog vremena ne vrše čišćenje svojih imanja blizu šuma, vjetar je opasan što može izazvati požar i velike posljedice. Vidjeli smo iz medija da već u Mostaru jedno lice je nastradalo u požaru. Što se tiče drugih požara imali smo požare na stambenim objektima i kontejnerima. U Ul. Zmaja od Bosne imali smo jedan požar na stambenom objektu porodice Poturak i zahvaljujući brzoj dojavi i brzoj intervenciji mi smo spasili objekat u potpunosti. Jeste bilo malo štete ali mislim da je gosp. Poturak zadovoljan našom intervencijom. Vatrogasci rade i na drugim pozivnim sistemima gdje građani traže i druge vrste intervencija čak i na klizištima djelujemo preventivno i upozoravamo građane da ne bi vršili obilazak tih klizišta, intervenisali smo i na području Novog Goražda zajedno sa kolegama iz njihovog DVD-a. Svaka dojava koja je došla bilo je riječ o požaru blizu kuća, tako da našom brzom intervencijom nije bilo štete na stambenim objektima. Trenutno vatrogasna jedinica broji 14 uposlenika, od toga imamo kada su u pitanju požarne situacije pomoć od načelnika Općine Goražde i Štaba CZ, po članu 111. Zakona o zaštiti i spašavanju, vršimo pojačavanje. Ne možemo imati puno ljudi, zbog Budžeta ja to razumijem, ali trudit ćemo se da nas 14 zadovolji sve potrebe građana.”

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123 ili 221 326.

Također, ovom prilikom se upozoravaju građani na opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstva (NUS) kako se ne bi kretali na sumnjivim područjima i područjima koja su obilježena da imaju mina. U slučaju da naiđu na NUS građani se upozoravaju da ne diraju iste već da odmah pozovu Operativni centar na broj 121 ili prijave  MUP-u BPK-a  na broj 122 kako bi se NUS sredstva uklonila  i spriječile posljedice opasne po život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: