(FOTO) VILDANA MILAVIĆ SPOJILA NAIZGLED NESPOJIVO: HARMONIJU SRETNOG ŽIVOTA ČINE AEROBIK, PSIHOLOGIJA I PISANJE

Hits: 4682

Vildana Milavić rođena je i odrasla u Mostaru, studije završila na Filozoskom fakultetu u Sarajevu, a postidplomski studij na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Do 2010. godine boravila je u gradu na Neretvi gdje je bila angažovana kao jedna od prvih aerobik instruktorica i voditeljica kluba „Forum“. Znanje iz oblasti rekreacije sticala je na različitim radionicama i seminarima u BiH i Hrvatskoj, a 2011. godine odlučila se za sticanje znanja iz oblasti „Zumba fitness“ trenera u Beogradu, da bi nedugo poslije klub bio prebačen u Sarajevo. Uporedo sa klubom upisala je eduakciju za realitenog terapeuta. Sada klub vodi sa prijateljivom u koji je uključeno  nekoliko grupa.

Za gorazdeportal.com govorila je o ljubavi prema aerobiku i psihologiji, o svom radnom danu, ishrani, strasti prema pisanju kratkih priča i planovima za budućnost.

Photo by Admir Kuburović

Rekreacija je uvijek bila velika ljubav i ne sjeća  ni jednog popodneva u kojem nije vježbala ili plesala.

„Ljubav prema vježbanju mi je nekako usađena od ranog djetinjstva i moj prvi hobi je bio ples koji je kasnije prerastao u aerobik. Biti psiholog mi je bila također neka jasna želja od teen perioda jer sam od mame nasljedila empatiju, a od oca jako izoštrenu percepciju i moć rasuđivanja pa je neki priordni slijed bio razvijati te predispozicije“ priča Vildana Milović za naš portal.

Photo by Alen Ajan

Na prvo mjesto ipak stavlja psihologiju ne zato što je voli više od sporta nego zato što je to začin koji se ne može izbjeći ni u jednom aspektu života i tako da i sport tj rekreaciju smatram jednim vidom psihoterapije tj. antistres menađmentom.

„Što se tiče mog životnog stila, jedno bez drugog ne ide. Uvijek tražim balans između duše i tijela i to kroz pokret ali i meditaciju te rad na sebi“ priča nam Milović.

Uz osmjeh kaže kako ne zna kad joj počinje a kad završava radni dan.

„Ustajem ujutro u 7:30  iako, priznajem nisam jutarnji tip i mnogo mi treba da se razabudim. Spremim doručak koji nosim na posao ( to su obično žitarice sa protein prahom, maka prahom i chia sjemenkama, te neka voćka). Na posao dolazim oko 8.30 te mi treba i kafa i zeleni čaj da bih se razbudila i bila donekle funkcionalna. Radim na procjeni i dijagnozi pa to smatram jako zahtjevnim poslom ali i izazovnim. Sa svakim novim pacijentom kojeg procjenjujem dobijam uvid u beskrajno kreaciju ljudskog uma. Popodne posvetim kuhanju ( preferiram kuhanje nad restoranskom hranom) te trčim kući da stignem jesti zdravo prije treninga. Vrijeme poslijepodne takođe je rezervisano ua „klub Forma S“ gdje vodim zumba fitness i funkcionalne treninge. To je moj hram gdje izbacim sve negativno gdje se punim pozitivnom energijom, takmičim sa sobom, usmjeravam klijentice na jedna zdravi stil života te njegujem kulturu vježbanja“ priča Milavić za gorazdeportal.com.

 Photo by Alen Ajan

Najveći Hercegovački grad je kaže dio njenog srca i duše i voli reći kako nikada nije otišla iz Mostara samo da sada više boravi u rodnom gradu svoje majke gdje joj je napominje drugi dom u kojem se aktivno bavi fitnessom.

„Klub Forma S“  se nalazi u Hrasnom, u zgradi starog Robota, na prvom spratu. Tamo vodim i grupne i personalne treninge a oni koji su zainteresovani mogu pogledati našu FB stanicu: Rekreativni centar Forma S da vide kako sve to skupa izgleda a prvi trening je besplatan i probni te uvijek mogu doći.“

Photo by Admir Kuburović

Pored psihologije i firness velika joj je ljubav i pisanje doduše još je to stvaralaštvo bez zvanične objave.

„Pisanje kratkih priča je moja velika ljubav koju eto nekim čudnim spletom okolnosti nikako ne forsiram. Imam par tekstova koje sam objavila na svom facebook profilu, a ponekad objavim i neki kratki osvrt u vidu statusa na društvenim mrežama. Imam pripremljen priručnik a vezan je za oblasti kojima se bavim i eto i on čeka neko povoljno vrijeme da krene u štampu pa ako Bog da i u izdavaštvo i prodaju. Što se tiče tekstova,oni su uvijek pisanje duše,uvijek su pisani trenutnim impulsom i osjećajem koji vlada srcem i dušom. To su autentične,male skoro pa biograske priče kojima sublimiram sve svoje neiskazane emocije, kaže Vildana Milavić.

 

Photo by Alen Ajan

Svjesna da je cjeloživotno učenje itetkako bitno u današnjem vremenu Vildana i dalje ima ambicije u oblasti edukacije.

„U narednom periodu planiram da upišem još jednu edukaciju za psihoterapeuta te još jednu edukaciju iz oblasti fitnesa. Imam planove za neka dva velika putovanja ( ali o tom još ne pričam), a imam jedan master plan koji mi je važniji od svih ovih. a to je da se ludo i sretno zaljubim“ zaključuje Vildana Milavić ovaj razgovor za gorazdeportal.com

Izvor – gorazdeportal.com

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *