FOTO/ VIŠEZNAČNI CENTAR KULTURE U REGIJI

Hits: 1175

„Navršilo se šest decenija kako je u Goraždu počela sa radom ustanova koja je mnogoznačni centar kulture u regiji, mjesto u kome su nastale i razvijale se brojne kulturne manifestacije, nepresušno vrelo i rasadnik talenata u svim sferama umjetnosti, istinski hram kulture kome su građanke i građani Goražda u šezdeset godina darovali svoje iskreno povjerenje i ljubav. Sa zadovoljstvom dijelimo sa Vama radost ovog jubileja…“

Ovako su zaposleni u goraždanskom Centru za kulturu pozdravili drage goste na svečanoj sjednici Upravnog odbora ove javne ustanove održanoj u okviru programa obilježavanja 60 godina postojanja i uspješnog rada Centra.

-Zadovoljstvo mi je i privilegija da vas pozdravim u ime Upravnog odbora Centra za kulturu i poželim dobrodošlicu na ovu svečanu sjednicu koja je početak programa obilježavanja velikog jubileja, 6o godina postojanja i djelovanja Centra za kulturu Goražde. Duga i bogata istorija ove javne ustanove može se smjestiti u tri vremenska perioda – djelovanje u periodu od osnivanja do agresije na Bosnu i Hercegovinu, ratni period tokom koga ni jednog dana nije prestao rad i vrijeme od Dejtona do danas – rekao je Muamer Krašić, predsjednik Upravnog odbora u pozdravnom obraćanju. Krašić je potom podsjetio na sve protekle godine rada Centra za kulturu, od osnivanja 1957 godine do danas, posebno se osvrnuvši na ratni period u kome su brojne aktivnosti Centra za kulturu bile istinska manifestacija nepobjedivosti duha branioca i svih građana Goražda.

– Centar za kulturu oduvjek je bio ogledalo duhovne kulture ovog grada i kantona i prizma kroz koju su se prelamali, stapali i izrastali pozitivni stvaralački impulsi njegovih stanovnika..Uvjereni smo da će Centar za kulturu i zaposleni u njemu nastaviti da podstiču neiscrpnu stvaralačku i kreativnu energiju građanki i građana grada Goražda i Bosansko podrinjskog kantona i zajedno sa njima ići u nove kulturno umjetničke poduhvate.Upravni odbor će im u ostvarivanju tog cilja uvjek biti odgovorna podrška – rekao je Krašić.

Dobrodošlicu učesnicima svečane sjednice uputio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu. Nakon što je govorio o djelatnostima koje se realizuju u okviru ovbe Javne ustanove, Fejzić je uputio zahvalnost institucijama vlasti i privrednim subjektima za svestranu podršku.
– Šezdeset godina postojanja i aktivnog rada JU Centar za kulturu Goražde čini nas prije svega ponosnima i još više motivisanim za poboljšanje rada ove ustanove. Obzirom da je Centar za kulturu glavni kreator i generator kulturno-umjetničkog života na području Bosansko-podrinjskog kantona, te da aktivno funkcioniše šest decenija, ovaj jubilej je itekako važan za promociju kulture i ove javne ustanove- rekao je Fejzić.

-Centar za kulturu je od ogromnog značaja za grad i Općinu Goražde i sve njene građanke i građane. Ovaj kolektiv radi uspješno i uvjek je imao i imaće našu punu podršku, u svim segmentima – kazao je, uz ostalo, dr.sci Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde uputivši čestitke povodom velikog jubileja Centra za kulturu.

Čestitke su uputili i resorni ministar Damir Žuga i nekadašnji direktor Alija Lapo. Posebno je bilo zanimljivo obraćanje Hajrudina Čauševića koji je u nekadašnjem Radničkom domu, potom Radničkom univerzitetu ostavio dubok trag – kao profesionalni glumac, režiser niza pozorišnih predstava a potom i kao direktor.

IZLOŽBA NARODNIH NOŠNJI
Izuzetno značajan dio Centra za kulturu, kao lična karta amaterizma u ovoj javnoj ustanovi, je Ansambl narodnih igara i pjesama. U organizaciji ovog ansambla, uz angažman Muhidina i Amile Đozo, u Zavičajnom muzeju postavljena je izložba narodnih nošnji koje su u fundusu Ansambla. Ovu višestrukko važnu izložbu otvorio je voditelj Muzeja Adi Džemidžić koji je uz Mehmeda Bajrovića radio na postavci izložbe.

KONCERT GORAŽDANSKE ROK ŠKOLE I UČESNICA DJEČIJEG INTERNACIONALNOG FESTIVALA
Na svoj način, program obilježavanja 60 godina Centra za kulturu, posebnim šarmom i efektnim nastupima uljepšali su djevojke i mladići iz goraždanske rok škole, a aplauze su zasluženo dobile i Adaleta Velić, Adna Trnčić, Hena Sijerčić i Amna Islamagić, djevojčice koje su bile učesnice na Internacionalnom festival dječije pjesme “ Šta se pjesmom sanja” čiji je organizator Centar za kulturu Goražde.

KETERING KOKTEL U ZNAKU ĐAKA SREDNJE STRUČNE ŠKOLE “ DŽEMAL BIJEDIĆ”
Zaposlene u Centru za kulturu i goste – učesnike svečanosti obilježavanja jubileja Centra za kulturu svojim umijećem pripremanja mini slanih specijaliteta i slastica počastili su i obradovali đaci goraždanske Srednje stručne škole “ Džemal Bijedić”. Uz to, sa ništa manje umijeća i mladima svojstvenim šarmom imali su i uloge konobora na skromnom koktelu upriličenom ovim povodom.

Program obilježavanja 6o godina postojanja Centra za kulturu Goražde nastavlja se večeras koncertom folklornog ansambla i solista narodne i zabavne muzike Ansambla narodnih igara i pjesama koji će početi u 20 sati.

Prije koncerta biće prikazana dokumentarna reportaža RTV BPK posvećena jubileju Centra za kulturu.

Izvor – Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.