FOTO/ VIŠKOVI POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA IZ GORAŽDA BIT ĆE PLASIRANI NA SARAJEVSKE TRŽNICE

Hits: 1313

Na sastanku poljoprivrednih proizvođača s područja BPK Goražde, premijera Emira Okovića (SDA) i ministra privrede Meha Mašale (SBB), u Goraždu je prezentiran projekat  „Razvoj tržišta roba biljnog i animalnog porijekla u okviru Gradskih tržnica Sarajevo“.

Sastanak u sali Ministarstva privrede BPK organiziran je nakon što su premijer BPK Emir Oković i ministar privrede KS Muharem Šabić dogovorili plasman poljoprivrednih proizvoda iz Goražda i okoline na tržnice u Sarajevo. U skladu sa ovim dogovorom, Kanton Sarajevo bi izdvajao oko 30.000 KM godišnje za zakup prodajnih mjesta na tržnicama pa bi poljoprivrednici iz BPK bili oslobođeni tih troškova.

– Zahvaljujući izuzetnoj saradnji s Vladom KS i resornim ministrom Šabićem, prezentovali smo ovu ideju, koja je u znatnom kapacitetu i obimu prihvaćena. Mislim da trebamo iskoristiti ove mogućnosti koje nam se nude, a sve u cilju povećanja postojećeg nivoa poljoprivredne proizvodnje i nastojanja da to bude prihvatljiva djelatnost od koje ljudi mogu živjeti. Vrijednost ovog projekta je oko 30.000 KM, a moguće da to bude i veći iznos – kazao je Oković.

– Udruženje „Dani jabuke“, kao partner u ovoj priči, prije više od deset godina je prvi put organizovalo okupljanje poljoprivrednih proizvođača  koji su u Goraždu prezentovali svoje ponude. Naši poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući stimulansu resornog Ministarstva i  Vlade, predstavljaju svoju robu na sajmovima privrede u Gradačcu, Gračanici, Mostaru i na taj način prezentuju svoje prerađevine na bazi voća i povrća. Sada je prilika da s povećanim obimom proizvodnje ponudimo svoje proizvode na gradskim tržnicama u Sarajevu, na kojima bi naši poljoprivredni prozvođači imali besplatan punkt –  kazao je predsjednik Udruženja „Dani jabuke“, Mirsad Hubanić.

Refija Polutak, koja se poljoprivredom bavi već 35 godina, ističe da je ideja veoma dobra.

– Ja proizvodim sve što se proizvodi u plastenicima, a bavim se i proizvodnjom malina. Ideja je fantastična. Ako izgradimo brend, dobro ćemo i proći. Sve opet zavisi od nas kako i koliko ćemo proizvesti, kako to upakovati i kako se tamo predstaviti – kazala je Polutak.

Prema riječima ministra Meha Mašale, tokom 2016. godine poljoprivrednici su imali višak proizvoda.

– Već ranije je postavljena inicijativa da se roba pokuša plasirati na tržište Sarajeva. Danas smo održali prvu prezentaciju koncepta kako bi se to moglo uraditi i nastojimo da to usaglasimo prije početka poljoprivredne sezone kako bi poljoprivrednici, odmah na početku sezone, mogli plasirati svoje proizvode na sarajevske tržnice. Naravno, bit će upućen i javni poziv svim poljoprivrednim proizvođačima da prijave procjenu viškova proizvoda kako bi mi na osnovu toga mogli napraviti paletu proizvoda koji bi se plasirali na tržnice – istakao je Mašala.

Očekuje se da u narednom periodu Vlade BPK i KS, te KJKP „Tržnice – pijace“ potpišu sporazum, kojim će biti definirani svi detalji.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.