(FOTO) VLADA FBiH DEFINITIVNO PLANIRA PRODATI BH TELECOM, SAMO SE ČEKA DUBINSKA ANALIZA

Hits: 784

U Dopunskom pismu namjere MMF-u, koje se odnosi na daljnje reforme, odnosno na strukturalne reforme usmjerene na poticanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta, jasno je navedeno da Vlada FBiH planira pristupiti privatizaciji BH Telecoma i HT Mostara.

“Vlada FBiH nije bila u mogućnosti da poduzme sveobuhvatan proces privatizacije zbog tehničkog kašnjenja u pribavljanju izvještaja o temeljitoj procjeni (due diligence) i nedostatak interesa kupaca. Ipak, organi vlasti imaju namjeru okončati već pokrenutu finansijsku i operativnu temeljitu procjenu (due diligence) (prethodna mjera za ovaj pregled) BH Telecom i HT Mostar, do septembra 2018. godine”, piše u Dopunskom pismu namjere MMF-u koje između ostalih potpisuju i premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Sindikat ove državne kompanije nedavno je optužio Vladu Federacije BiH kako planira privatizovati BH Telecom, što je Federalna vlada negirala.

Podsjećamo, portal Klix.ba je u decembru 2017. godine objavio kako će vlasti u entitetu Federacija BiH u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama do početka septembra 2018. godine završiti dubinsku analizu/due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

Due diligence finansirat će Delegacija Evropske unije u BiH koja će raspisati međunarodni tender i izabrati najbolju ponudu za konsultantske kuće koje će raditi dubinsku procjenu stanja federalnih telekom operatera.

Due diligence znači procjenu društva s komercijalnog, finansijskog i pravnog stajališta. Bavi se između ostalog razumijevanjem poslovanja društva koje treba kupiti i potvrđuje hoće li društvo koje kupuje dobiti ono što misli da kupuje, otkrivajući svaki rizik pri sklapanju poslova, pronalazeći stavke za pregovore i pomažući planiranju integracija nakon sklapanja posla.

 

Ovo je način na koji koji kupci mogu biti sigurni da razumiju ono što kupuju te u skladu s tim due diligence omogućava kupcu identifikaciju pitanja vezanih za cijenu pregovora i na taj način smanjenje rizika od prevelikog troška i smanjenjem rizika identifikacijom pitanja koja zahtijevaju pravnu zaštitu.

Dio koji se odnosi na privatizaciju BH Telekoma i HT Mostara opisan je u tački 11 Dopunskog pisma namjere MMF-u koje možete pročitati ovdje.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.