FOTO+VIDEO/ BOSANSKI SIR PO ŠVICARSKOJ RECEPTURI: NA FOČANSKOJ FARMI ISPOD OBLAKA PROIZVODI SE “ZLATNI SIR”

Hits: 999

Netaknuta priroda predjela u okolini Foče, nepregledni i zdravi pašnjaci, čisti i nezagađeni izvori vode, naveli su dvojicu biznismena porijeklom iz Sarajeva i Beograda, da u selu Zlatni Bor (Općina Foča), po švicarskoj recepturi otvore farmu organske hrane.
Sve je, kako su za Bportal.ba kazali iz ove farme, počelo u Švicarskoj kada je beograđanin Predrag Džokić upoznao biznismena Tatomira Jovičića koji je porijeklom iz Sarajeva.
-Na ljepotama kanjona Tare nastala je farma i pokrenuta proizvodnja sira po švicarskoj recepturi staroj 200 godina. Za izgradnju farme smo se služili prirodnim materijalima. Kamen, drvo i ovčija vuna kao izolacija. Za proizvodnju “Zlatnog Sira” bile su potrebne krave rase ‘BROWN SVISS’ zbog masnoće mlijeka koje daju, a koje smo uvezli. One izlaze na ispašu na nadmorskoj visini od 1200m Marko Topić, član marketing tima farme ‘Zlatni bor’.
[huge_it_video_player id=”82″]
Sve je to, kaže Marko, prava kombinacija za proizvodnju super sira. Za jedan kolut “Zlatnog Sira” od 10 do 12 kilograma potrebno je oko 200 litara mlijeka.
-Moderne tehnologije smo uklopili sa tradicionalnim. Zagrijavanje mlijeka se vrši u bakrenom kazanu na vatri. Nakon što se mlijeko usiri, slijedi rezanje sirnog grusa i kuhanje kao blaga pasterizacija. Nakon toga se stavlja u kalupe gdje se utiskuje datum proizvodnje i na kraju ide u zrionicu gdje se polaže na drvene daske i sedmicno se premazuje i okreće-priča Marko.
Zrenje traje od 8 do 12 mjeseci. Finalni proizvod je tvrdi žuti “Zlatni Sir” sa 65 % mliječne masti. Što sir duže sazrijeva to je bolji.

image31

-Naše prvo zvanično pojavljivanje je bilo na festivalu vina u Sarajevu ” Art of wain 2015″. Nakon festivala počeli smo polako da osvajamo tržiste. Sklopili smo dogovore sa mnogim vinarijama koje bi uz svoja vina prodavali i naš sir. Zbog malih kapaciteta farme, prodaja je ograničena. Prodaja se vrši putem maila “zlatnisir@gmail.com” i sir se dostavlja na kućnu adresu što se posebno svidjelo stranim državljanima i ambasadorima u Sarajevu-dodaje Topić.
Trenutno farma broji 30 grla, a zbog velike potražnje sira vlasnici farme uskoro planiraju kupiti još krava kako bi povećali proizvodnju i širili tržište.
Sa obzirom da se farma nalazi na drugom najvećem kanjonu u svijetu, osim proizvodnje sira njeni vlasnici nude i smještajne kapacitete.
-Promovišemo agroturizam. Za sve one koji žele pobjeći od gradske buke i gužve, imamo 3 bungalova i centralnu kuću. Osim sto će gosti uživati u čistoj prirodi moći će uživati u degustaciji naseg sira i raznih vina, planinarenju, jahanju konja, obilazak kanjona i naravno rafting – završava Topić.
Izvor – Gorazde Portal