(FOTO+VIDEO) SEDAM GODINA OD POPLAVA U GORAŽDU

Hits: 271

U Velikoj sali Gradske uprave danas je na prigodan način obilježena godišnjica od katastrofalnih poplava koje su zadesile Općinu Goražde 02.12.2010. godine. Ovo je bila prilika da se i ove godine podsjeti na događaje koji su se tada desili, kao i na ulogu i značaj svih jedinica Civilne zaštite i ostalih koji su učestvovali u spašavanju ljudi i materijalnih dobara od posljedica poplava.

Tačno prije sedam godina usljed velike kiše i ispuštanja vode iz HE ”Piva” na  Mratinju, Goražde, odnosno njegove stanovnike, kao i ostale općine uz rijeku Drinu zadesile su katastrofalne poplave koje su bile najveće poplave u historiji grada.

Usljed naglog porasta vodostaja rijeke Drine i njenog izlijevanja iz korita, čime je ugrozila ljude i materijalna dobra, 01.12.2010. godine, Štab Civilne zaštite Općine Goražde na trećoj vanrednoj sjednici je donio Odluku i proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Goražde (u 12-mjesnih zajednica)  u MZ Osanica, MZ Vranići, MZ Sadba, MZ Mravinjac, MZ Vitkovići, MZ Hubjeri, MZ Zupčići, MZ Goražde I, Goražde II, Goražde III, Goražde IV i MZ Ilovača.

VIDEO: Poplave – decembar 2010

Općinski štab civilne zaštite (OŠCZ-e) Općine Goražde je bio u stalnom radu i zasjedanju i Treća vanredna sjednica koja je održana 01.12.2010.godine je imala 15 nastavaka sve do 09.12.2010. godine kada je OŠCZ-e Općine Goražde donio Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće.

OŠCZ-e Općine Goražde donio je Naredbu o angažovanju snaga civilne zaštite (povjerenika, jedinica i službi), Općinskih službi i drugih organa uprave, privrednih društava i drugih pravnih subjekata sa područja općine Goražde u zaštiti i spašavanju ugroženih i otklanjanju posljedica nastalih poplavama.

Poplave su nanijele katastrofalne posljedice na stambenim objektima, dok ljudskih žrtava nije bilo. Komisija za procjenu šteta ustanovila je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakuisano, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno, a šteta je procjenjena na više od 15 milona KM.

Govoreći o poplavama i samoj organizaciji Službe civilne zaštite Grada Goražde u tim situacijama, u izjavi za medije Samira Drakovac je istakla – ”Velike poplave u Gradu Goraždu, odnosno tada Općini Goražde, desile su od 02. do 05.12.2010. godine. Tako nešto nikad se nije desilo, a štete nakon toga su bile ogromne. Elaborat je urađen i imamo pisani dokument koji govori o 15 miliona KM šteta koje su bile direktne i indirektne bez da se ulazi u detalje kada je u pitanju flora i fauna koja je svakako stradala i čije su posljedice ogormne koje se dugo nakon toga nisu mogle sanirati. U tom pogledu Grad Goražde je bio u veoma teškoj situaciji ako uzmemo u obzir da ostatak države nije bio u takvom problemu, a sve što smo mi prošli tada već 2014. godine možemo reći da su teška iskustva s kojim se suočio ostatak BiH. Kada je u pitanju tužba, tužba je pokrenuta, nije mogla biti kolektivna odgovornost. Tražila se individualna na način da se protiv HE Mratinje koja je u drugoj državi, pritom je vlasnik koncesionar iz treće države. Pokrenuta je tužba od strane fizičkih i pravnih lica i to je proces koji traje, koji zahtjeva mnogo vještačenja, mnogo vremena, ali svakako poruka je mnogo važnija od one apsolutne krivice, a to je da smo svi ovisni u lancu odgovornosti, obavještenja i onoga što se može desiti u čitavom vodotoku bez obzira koliko ima gradova, država i koliko se to tiče čitavog svijeta.

Sudski proces postoji, međutim, u konačnici šta će se desiti mi ne možemo prejudicirati tu odluku, ali svakako mogu reći da prošle godine negdje u ovo doba nivo Drine je naglo počeo da raste ali smo već tada preko Ministarstva sigurnosti BiH, preko Crne Gore imali za posljedicu nešto bolju uvezanost i informacije koje smo razmjenjivali u pogledu vodotoka i protoka do kad se očekuje.”

O poplavama iz 2010. godine u izjavi za medije govorio je i Hajrudin Prutina član Gorske službe spašavanja Goražde – ”Mi smo od strane Štaba CZ Općine Goražde bili angažovani od samog početka nadolaska Drine u naselju Luka. Prvo smo obezbijedili obdanište SOS sa vrećama od pijeska i obezbjeđivali smo najugorženije kuće koje su najbliže toku Drine u Luci. Vidio sam da je naša Civilna zaštita jako organizovana, da ima veliki broj volontera i onom trenutku kada smo pomagali ljudima spremni smo bili da ostanemo do kraja. Meni je bilo drago da smo tada uspjeli izvući starije osobe iz njihovih kuća, a bio je strahovit nadolazak vode, ali želja za pomoći i učešćem u akcijama bila je velika i mislim da smo uradili dobar posao. Ovom prilikom želim da se zahvalim Civilnoj zaštiti Grada Goražda, mislim da je tada organizacija bila za deset.”

Kako je rečeno na današnjem sastanku, u tim teškim momentima OŠCZ-e Općine Goražde zajedno sa svim jedinicama Civilne zaštite Općine Goražde, ali i lokalnim stanovništvom, privrednim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima pokazalo je izuzetnu organizovanost, stručnost i profesionalnost kada je u pitanju  djelovanje u vanrednim situacijama. Ovaj današnji sastanak bio je prilika da se još jednom analizira urađeno, te da se svima oda priznanje na urađenom poslu.

Obilježavanju godišnjice prethodila je Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Goražde.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *