(FOTO+VIDEO) UZNEMIRUJUĆE – AZIL ZA PSE U GORAŽDU: UTOČIŠTA ILI LOGOR ZA ŽIVOTINJE!

Hits: 4115

Paradoksalno, pasa lutalica sve je više a azile za pse uložena su ogromna sredstva. Slika azila koji bi trebali biti utočište nemoćnim životinjama, nije ohrabrujuća. Mnogi bi na to dali komentar da ljudi žive u težim uslovima, no njima se u ovom tekstu nećemo baviti.

Uznemirujući video

Ako ćemo po Božijem, svako živo stvorenje zaslužuje brigu i human odnos, a upravo je na čovjeku najveća odgovornost, najprije za sebe a onda i druge. I tu na red dolaze i psi. Nedužne životinje koje ne znaju čitati, donositi zakone, tražiti odgovornost ili ukazivati na posljedice, nehumanost i stravične uslove u kojima provode vrijeme.

Njihov lavež sasvim sigurno upire na čovjeka a između onih koji tek okreću glavu na porazne slike odnosa prema životinjama u azilu, odgovornost za takvo stanje snose najviše oni koji za azile primaju debele novce. Pitanje je jesu li ih opravdali i kada će položiti račune za to? Teško da će se kilometrima oko nas naći neko udruženje koje će se baviti životinjama ili pak podići svoj glas protiv ljudske nemarnosti, nebrige i porazne činjenice da nam pred očima u užasnim uslovima, a sasvim sigurno više gladni neko siti, borave psi. Nema ih i ne oglašavaju se. Kako za pse tako i za ljude. Slika naše realnosti i poželjnog okretanja glave od svega. „Ne tiče me se“, „Nemam ništa s tim“, „To su oni tamo“, „Neka rade šta hoće“. Ok građani! To ste vi, vidjeli smo, i stalno pratimo.

Da se mi ipak okrenemo psima!

Umjesto njih pitamo, je li azil za pse u Prači uistinu koncentracioni logor za životinje? Šta je sa azilom za pse u Podhranjenu? U nadi da ćemo dobiti adekvatne odgovore ili još bolje, brzu reakciju. Dok čekamo na njih , snimci azila biće ovakvi:

Uznemirujući video

Osjećaj strave i užasa dok u dubokoj šumi odjekuju krikovi zatvorenih pasa, njhov lavež koji bespomoćno odjekuje mjestom jer zdjele za hranu i vodu u trenutku dok smo bilježili kadrove su bile prazne, izmeta je bilo svuda po boksovima, a psi su bili uznemireni i napadali jedni druge. Na ulaznim vratima, ako ih tako možemo nazvati uredno je ispisano radno vrijeme ali ovdje nismo zatekli nikoga s kim bi porazgovarali.
Kako smo se radovali 2012.godine investiciji od preko milion i po maraka za zbrinjavanje napuštenih pasa lutalica čiji je kapacitet bio 525 pasa. Ili pak činjenici da će azil u Goraždu rješiti problem sve češćih napada unezvjerenih pasa na građane ali i da će postati mjesto na kojem su sigurni, sretni i dobro tretirani. Nekoliko godina poslije pokazali su nam da je novac važniji od svega ali i kako mogu biti brutalni jer su fotografije koje dokumentuju patnju životinja smještenih u navodnom utočištu preplavile internet.
Izvor: gorazdeonline.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.