(FOTO+VIDEO) ZASTUPNIK ERNEST IMAMOVIĆ: ZAUSTAVITI GRADNJU POLIGONA ZA UNIŠTAVANJE NUS-A IZNAD KUĆA MJEŠTANA

Hits: 105

Stanovnici sela iz nekoliko mjesnih zajednica u okolini Goražd kažu da neće dopustiti da se na lokalitetu Oručevac – Čanak, na planini Gušta, gradi poligon za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Iako je odluku o proglašenju općeg interesa za uspostavljanje poligona na deset dunuma šumske površine Skupština BPK Goražde donijela još prošle godine, mještani tvrde da njih niko ništa nije pitao, te da su iz medija tek nedavno saznali da će mine i druga eksplozivna sredstva biti uništavana iznad njihovih sela.

GORAŽDE: Poligon za uništavanje mina ne žele iznad svojih kuća

– To je neko usvojio, a da narod ništa nije ni znao. Kuće su na nekoliko stotina metara udaljene. Za jednu granatu potrebna je slobodna zona u krugu od kilometra, pa bi se, znači, sva sela morala isprazniti da bi oni to ispalili. Vidimo da pronalaze i bombe od 500 kilograma iz Drugog svjetskog rata i za njih bi morao imati slobodnih dva i po kilometra okolo – kaže Enes Mićivoda iz Guskovića.

Okupljenoj grupi zabrinutih građana obratio se zastupnik u Skupštini BPK-a Goražde Ernest Imamović, koji je ukazao na opasnosti od gradnje  poligona na cjelokupan ekosistem šireg područja, te  negativnom uticaju na kvalitet života na području koje gravitira ovom lokalitetu. Također je prisutne upoznao sa aktivnostima koje je poduzeo kao zastupnik u Skupštini BPK-a Goražde da se ne dozvoli gradnja odlagališta na ovom lokalitetu.

– Ja sam digao svoj glas kao zastupnik i zamolio ostale zastupnike u Skupštini Bosansko –podrinjskog kantona da ne dozvole da se gradi poligon za uništavanje NUS –a. Ne želimo Trgovsku goru iznad Goražda –poručio je Ernest Imamović.

Ovo nije završena priča i borićemo se do zadnjeg da se na ovoj lokaciji ne gradi poligon za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava

Kao čovjek i kao Ernest Imamović kao stanovnik ovog grada sve ono što nije dobro za naše stanovnike neću glasati –izričit je Imamović.

Prisutni stanovnici nekoliko sela istakli su kako će nastaviti da brane svoja imanja, izvore voda, voćnjake, pašnjake, njive i čisti zrak svim raspoloživim sredstvima.

gorazdeportal.com, RTV BPK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.