FOTO/ GORAŽDANI I GORAŽDANKE U ZAJEDNIČKOM PLESU ZA MIR I NENASILJE

Hits: 2134

Kada bi se osmjesi i poruke dobrih, razdraganih goraždanskih djevojčica i dječaka i njihovih starijih sugrađana koje su danas darivali iz srca na Trgu branilaca u svom gradu, uvažavali i poštovali, u svijetu bi bilo mnogo manje nasilja, osobito nasilja nad ženama.

A upravo su najmlađi i bili najljepši dio događaja kojim je Goražde, po peti put bilo dio svjetske kampanje „Jedna milijarda ustaje“, globalne akcije protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ovom se kampanjom šalje snažna poruka o nasilju kao našem zajedničkom problemu i širi i jača kultura nenasilja u svijetu.

Organizator manifestacije u Goraždu bilo je Udruženje „ Seka“ u saradnji Kulturnim udruženjem mladih , Vijećem mladih Goražde i OŠ „ Husein ef. Đozo“.

„ Simbol ove kampanje je masovni revolucionarni ples uz pjesmu „ Break the chain“ što znači „Razbijmo lanas nasilja“. Sigurno je da jedan dan plesa neće promijeniti svijet, ali će nas motivisati da još jednom razmislimo o vrijednostima koje važe u našem društvu i koje bi mi htjeli da živimo, da ih preispitamo i učinimo sve da izgradimo nenasilno i prosperitetno društvo!. Želimo svijet u kojem žene i djevojke ali i muškarci žive slobodno i sigurno…“ – kazala je tokom njenog obraćanja Emina Delahmet, stručna saradnica za rad sa djecom i mladima u Udruženju „Seka“.

„ Sretan sam što imamo mladost koja, ne samo da ozbiljno shvata sve probleme u svijetu pa i u našem društvu, nego se protiv tih problema i devijacija organizuje i ovakvim akcijama. Mi mladima u tome dajemo punu podršku – rekao je ovom prilikom dr.sci Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

U bogatstvu plesa, pjesme i muzike, učestvovali su i hor OŠ „Husein ef. Đozo“ i bendovi iz goraždanske rock’n’ roll škole.

Glas Goražda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.