GORAŽDE – AMBASADOR NIZOZEMSKE U BIH REINOUT VOS POSJETIO BPK-a

Hits: 824

Ambasador Nizozemske Reinout Vos danas je boravio u radnoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu i Gradu Goražde. S predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti razgovarano je o stanju u BPK-a, odnosima sa susjednim općinama Republike Srpske (RS) kao i planiranim projektima u ovom dijelu BiH.

Ambasador Vos naglasio je da je jedan od razloga njegove posjete taj što vjeruje u snagu i posao koji obavlja kantonalni nivo.

„Rekli su nam da ljudi u Goraždu imaju veoma poduzetnički duh a moj razgovor s premijerkom Aidom Obućom i predsjedavajućom Skupštine BPK Editom Velić je zaista to i potvrdio. Vi zaista trebate biti ponosni što imate tako divno vodstvo ne samo što su dame već što zaista rade odličan posao. Ovaj kanton ima odličnu saradnju i s dijelovima drugog entiteta, sa Republikom Srpskom, i ima veoma nizak nivo nezaposlenosti.  Privatni sektor ima povjerenje i dobre uvjete da radi dobar posao i ja sam siguran da će tako nastaviti i ubuduće“ – kazao je ambasador Vos.

Tokom razgovora poseban akcenat stavljen je na projekat uspostave hemodijaliznog centra, u čemu je ambasador Vos obećao svoju podršku.

„Premijerka je objasnila da želi unaprijediti stanje u zdravstvu u kantonu a posebno je napomenula izgradnju dijaliznog centra. Nadam se već slijedećem dolasku jer Goražde je zaista osvojilo moje srce“ – kazao je ambasador Nizozemske u BiH.

Premijerka BPK Aida Obuća istakla je da je dogovoreno unaprijeđenje saradnje između ovog kantona i ambasade Nizozemske.

„Predsjedavajuća Skupštine Edita Velić i ja smo sa svoje strane ambasadora upoznale sa stanjem u kantonu i našim prioritetima kada su projekti u pitanju i naravno akcenat je stavljen na uspostavu hemodijaliznog centra, projekta koji je jako bitno započeti u 2019. godini. Tražili smo podršku i od ambasadora Nizozemske, on je obećao da će u okviru svojih finansijskih mogućnosti pratiti ovaj projekt. Konkretno, pomoć očekujemo u uređenju vanjskog dijela i prostora oko hemodijaliznog centra, mjesta za odmor hemodijaliznih pacijenata, da nam tu pomoć pruži nizozemska ambasada“ – kazala je Obuća.

Nakon susreta s premijerkom i predsjedavajućom SKupštine BPK, ambasador Nizozemske sastao se i sa gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem. 

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.