GORAŽDE DANIMA BEZ VODE, RADNICI KVAROVE SANIRAJU NADLJUDSKIM NAPORIMA

Hits: 40

Goražde je i danas bez vode, nakon novog pucanja cijevi na potisnom cjevovodu kojim se voda iz fabrike u Vitkovićima doprema do rezervoara i distributivne mreže prema potrošačima. Kvarovi su se dešavali i ranije, ali intenzivirani su u jeku borbe protiv koronavirusa.

Dok radnici na održavanju vodovoda nadljudskim naporima nastoje sanirati kvarove, iz uprave preduzeća svaki put navode da su radovi u toku i da se normalizacija vodosnabdijevanja očekuje tokom dana.

Građani su naročito ogorčeni zbog nestanka vode tokom pandemije, kada se većina preporuka za suzbijanje širenja virusa odnosi na održavanje lične i higijene u domaćinstvu.

Kredit u iznosu od 3,7 miliona dolara, koji je uzet 1997. godine i potom utrošen u dvije faze vodosnabdijevanja Goražda, još nije otplaćen, a cijevi je potrebno zamijeniti.

Razlog je nestručno projektiranje, jer ugrađene cijevi ne mogu izdržati pritisak iz Fabrike vode u Vitkovićima.

Zamjena cijevi jedino je trajno rješenje, jer radnici na održavanju vodovoda kvarove trenutno saniraju velikim šelnama vlastite izrade te s njima i komadima gume zaptivaju oštećenja na postojećim cijevima.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.