GORAŽDE/ DEMOBILISANI BORAC ENVER HUBANIĆ SAM ODGAJA TROJE DJECE

Share this...
Share on Facebook
Facebook
0

Hits: 13635

Kupatilo potrebno renovirati

Enver Hubanić iz sela Gaj kod Goražda otkako ga je napustila supruga sam odgaja troje djece. Međutim, u nedovršenoj, u ratu spaljenoj kući Hubanića mnogo toga nedostaje, jer preživjeti mjesec sa 87 maraka dječijeg doplatka nije jednostavno.

Razorena porodica

Odlazak supruge razorio je porodicu, ali se u međuvremenu Enveru vratilo dvoje djece koje je odvela.

– Nije jednostavno, ali se borim. Imam 11 ovaca i petero janjadi pa, kad mi dođe 5 do 12, po jednu smaknem jer djeci moram kupiti hranu. Imam i kravu i mlijeko. Sad sam podnio zahtjev Centru za socijalni rad da dobijem poticaj za treće dijete – kaže ovaj demobilisani borac.

S onim u ARBiH Enver ima nešto više od 23 godine radnog staža pa u 53. godini života ne može ostvariti pravo na penziju niti očekivati da ga neko zaposli. Zbog toga je poljoprivreda jedini način da se osiguraju hrana za petogodišnju Elminu i sredstva za školovanje 11-godišnjeg Muamera te četiri godine starijeg Nazifa. O izgradnji kupatila, opremanju kuhinje ili adaptaciji sprata ne može ni razmišljati.

Za lijekove je potrebno oko 1.650 KM mjesečno, ali Zavod zdravstvenog osiguranja BPK mi pomaže. Zahvaljujem im na svakom koraku jer, da nije njih, ne znam kako bih – dodaje Enver.

Nazif i Muamer svaki dan do škole pješače pet kilometara i isto toliko nazad.

– Navikao sam se i nije mi teško pješačiti. Padne snijeg, ali meni to ništa ne znači – govori nam simpatični Muamer.

Polovna mašina

Da bi svi poslovi bili na vrijeme obavljeni i hrana za stoku pripremljena, ocu u svakodnevnim poslovima pomaže najstariji sin Nazif.

Enver kaže da bi volio polovnu mašinu, koja se često kvari, zamijeniti nekom novom, jer tako bi se više uradilo i napredovalo, a život u selu, u koje su se vratili tek rijetki, bio bi lakši.

Nakon škole uhvati se posla

– Idem u školu, deveti sam razred, a, kad dođem, radim oko kuće šta treba. Pomažem babi s traktorom, kosilicom, žagom. Babo me naučio svemu, stalno sam s njim. Sad sam pravio filter na kosilici. Koliko dnevno pokosim, zavisi koliko je nož oštar, koliko se odmaram i je li sunce jako – priča Nazif.

IZVOR  – AVAZ

Share this...
Share on Facebook
Facebook
0